събота, април 20, 2024

Правителството харчи ударно

Date:

Сподели новината.

Над 23 млн. лв. допълнителни разходи одобри Министерският съвет на последното си за годината заседание в сряда. Най-голяма част от тях – 15 млн. лв., са за ремонти в болница “Лозенец”, както и за доставка на медицинска техника и оборудване за нуждите на болницата, съобщи правителствената пресслужба. Останалите средства ще отидат по бюджетите на общини за инфраструктурни проекти (4 млн. лв.), както и за Националния компенсационен жилищен фонд (3.5 млн. лв.), за обезщетения при освобождаване от военна служба в НСО (520 хил. лв.) и за Министерство на правосъдието за поддръжка на затворите (385 хил. лв.).

Макар и в оставка, кабинетът продължава да се придържа стриктно към традицията в края на годината да се харчи усърдно и да разпределя десетки милиони допълнителни разходи на всяко свое заседание. В края на ноември например кабинетът одобри над 2.2 млрд. лв. – основно по програмата за саниране и за средствата, с които НЕК да се разплати по загубения арбитраж с руската “Атомстройекспорт” за АЕЦ “Белене”, но около 90 млн. лв. се намериха и за коледни надбавки за пенсионерите, за министерства, БАН, болници, за столичната и други общини, за ДАНС и дори за спортен комплекс “Миньор” в Перник.

В началото на декември пък Министерският съвет одобри други 81.2 млн. лв., като най-много средства бяха отделени отново за пътни ремонти в общините (24.5 млн. лв), за съдебната власт (25.6 млн. лв.) и за лицензи на “Майкрософт” (23.2 млн. лв.). А в следващите седмици бяха утвърдени и над 5.5 млн.лв. за такса смет на Министерски съвет, още над 4 млн. лв. за пътни и други ремонти на общини, отново 5 млн. лв. за Националния компенсационен жилищен фонд, 10 млн. лв. за възстановяване на инфраструктурата в Хитрино и т.н.

В период на задаващи се предсрочни парламентарни избори през пролетта на 2016 г., подозренията за предизборния характер на усиленото правителствено харчене на няколко пъти предизвика остри критики от страна на БСП. Именно за да избегне подобни обвинения, премиерът в оставка Борисов преди седмица разпореди на министрите си да преустановят и пускането на обществени поръчки. Очевидно предупреждението му обаче не бе взето под внимание от спортния министър Красен Кралев, който обяви два скоростни търга на ведомството между празниците. В сряда те бяха спряни по нареждане на Борисов.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ЦИК рапортува на президента: Ще се справим с избори 2 в 1

Президентът Румен Радев проведе среща с представители на ЦИК,...

НС гласува и проект на решение за гарантиране на финансовата стабилност

Народното събрание включи в дневния си ред и гласуването...

Министри отказват пост в служебния кабинет на Главчев

Министрите в оставка в правителството на акад. Николай Денков...

Общинските съветници от ПП СЕК подкрепиха създаването на „Фонд за развитие на Летище Бургас“

Очаквано, общинските съветници от Средна Европейска Класа категорично подкрепиха...