петък, май 3, 2024

Фалира водещ български туроператор

Date:

Сподели новината.

Един от най-големите туроператори в България – „Алфатур“ АД, фалира и всички резервации за коледните и новогодишните празници са отменени. Дружеството съобщи официално, че е подало молба в съда за откриване на производство по несъстоятелност, в рамките на което ще се предприемат законоустановените действия за събиране на вземанията и разплащане с кредиторите на дружеството.

Като причина за банкрута компанията, която е на пазара вече 18 години, изтъква революциите в Тунис и Египет, както и последвалите бомбени атентати в Турция. Изтъква се и агресивното навлизане на пазара на нискотарифните авиокомпании, довело до срив на продажбите по европейските дестинации и по направление ОАЕ. Поради тези причини „Алфатур“ е загубила основните си дестинации, които съставляват около 80% от бизнес.

В последните дни установихме, че сме в обективна невъзможност да гарантираме разплащанията на коледно-новогодишните пътувания, което би могло да доведе до кризисни ситуации по време на празниците, изразяващи се в оставени хора по летищата и ненастанени в хотелите, се казва в съобщението.
Клиентите на туроператора, които са внесли депозити или са платили изцяло своите почивки, няма да загубят парите си. Те са гарантирани със застраховката „Отговорност на туроператора“, сключена между агенцията и „ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС“ АД с покритие 1 400 000 лв.

Считаме за правилно обаче, още отсега да кажем, че така планираните пътувания няма да могат се осъществят през нашата агенция, се казва в съобщението.

Пътуванията на всички хора, които в момента се намират зад граница, са изцяло платени, поради което не съществува опасност от проблеми с полети за връщане или отказ за настаняване по хотели.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...