събота, април 20, 2024

Стара Загора първа по прозрачност, Варна на опашката

Date:

Сподели новината.

Стара Загора оглавява класацията за почтеност на местната власт, стана ясно по време на официално представяне на резултатите от Втория годишен „Индекс на Местната система за почтеност – 2016“. По този начин Асоциация „Прозрачност без граници“ отбеляза Международния ден за борба с корупцията – 9-ти декември.

Като най-почтени са се представили Стара Загора и Бургас (3,57) и София (3,48). Кюстендил, Силистра и Варна за втора поредна година са на дъното на класацията с най-слаби показатели за отчетност и почтеност. Сливен е в средата на класацията с 3,13.

Индексът представя сравнителна картина на антикорупционния капацитет, роля и значение на общински съвет, кмет, общинска администрация, политически партии, органи на съдебна власт, полиция, бизнес, медии и гражданско общество в 27-те общини – областни центрове в България. Когато функционират в синхрон с водещите стандарти за независимост, прозрачност и отчетност, те образуват стабилна Местна система за почтеност и са гарант за ефективно и почтено управление. Това съобщи общественият посредник Павлина Делчева, която е председател на Националното сдружение на омбудсманите и присъства на представянето в София.

Като цяло има понижаване на оценките на общинските съвети. Сред добрите примери са Бургас и Габрово, където прякото взаимодействие и доброто сътрудничество между кмета и общинския съвет дават водещи стойности на прозрачност и на публичност в работата и ефективност дори в работата на двете институции.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ЦИК рапортува на президента: Ще се справим с избори 2 в 1

Президентът Румен Радев проведе среща с представители на ЦИК,...

НС гласува и проект на решение за гарантиране на финансовата стабилност

Народното събрание включи в дневния си ред и гласуването...

Министри отказват пост в служебния кабинет на Главчев

Министрите в оставка в правителството на акад. Николай Денков...

Общинските съветници от ПП СЕК подкрепиха създаването на „Фонд за развитие на Летище Бургас“

Очаквано, общинските съветници от Средна Европейска Класа категорично подкрепиха...