петък, март 29, 2024

Туризмът в Египет вече е мираж

Date:

Сподели новината.

Перспективите за туризма на Египет изглеждат доста мрачни след поредния инцидент със самолет, свързан със страната.

След като в четвъртък 66 души загинаха след падането на полета 804 на EgуptAir от Париж до Кайро, авиолиниите побързаха да посочат като причина за катастрофата терористична атака, като отхвърлиха възможността за техническа неизправност.

Ако твърдението се окаже вярно, това ще е третият пореден терористичен акт свързан с полети от и до Египет в рамките на половин година – през март самолет на ЕgyptAir беше отвлечен, а по-рано през ноември руски самолет, излетял от египетски курорт на Червено море, беше свален.

“Въпреки че детайлите около инцидента все още не са потвърдени, серията от терористични атаки, ударили Египет от 2015 г. насам, предизвикват съмнения относно сигурността на местните летища и това може да откаже много туристи да пътуват натам”, смята анализаторът от Euromonitor International Кинда Чебиб.

Туристическият сектор има голяма роля за местната икономика. Той акумулира 11% от брутния вътрешен продукт (БВП) на държавата и осигурява 11% от заетостта там.

“Това е страна, която се нуждае от туризъм, за да оцелява”, посочва експерт от сектора, цитиран от CNN Money.

Индустрията в Египет е изправена пред най-голямата си криза от години, като годишният брой на посетителите е паднал до 9 милиона души през 2015 г. при такъв от 14 милиона души през 2010 г.

Според данни на Световния съвет за пътувания и туризъм след поредния инцидент със самолет в Египет разходите на посетителите там ще спаднат с 4% през 2016 г. след спад в същия размер през предходната.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...