четвъртък, май 2, 2024

Състоянието на НЕК остава нестабилно

Date:

Сподели новината.

Standard & Poor’s (S&P) потвърди дългосрочния рейтинг на Националната електрическа компания (НЕК) на ниво В с негативна перспектива, стана ясно от съобщение в терминала на Bloomberg, цитирано от български медии.

Мотивите на S&P

Аргументите на агенцията са продължаващите проблеми в компанията и Българския енергиен холдинг (БЕХ), част от който е НЕК, въпреки предприетите структурни реформи от правителството. “Рейтингът отразява предизвикателството пред компанията да се справи с растящите си дългове, в случай че приходите й останат слаби”, посочват от агенцията. От S&P допълват, че финансовите позиции на държавната компания остават неустойчиви в дългосрочен период, а посрещането на задълженията й чрез положителен паричен поток зависят изцяло от регулаторните условия.

В същото време агенцията признава, че загубите на НЕК намаляват, но за първите девет месеца на годината компанията все още записва негативни резултати във финансовите си отчети. Запазването на рейтинга на държавната компания се дължи и на опасенията за ликвидността й през следващите 12 месеца. “БЕХ обаче е в състояние да подкрепи компанията за повишаване на ликвидността”, посочват още от кредитната агенция.
Кредитният рейтинг на НЕК беше понижен от B+ до сегашното си ниво през март 2015 г. Тогава основният мотив на агенцията беше, че способността на БЕХ да подкрепя дъщерното си дружество е отслабнала.

Подобрява ли се НЕК?

Запазването на кредитния рейтинг на НЕК не е неочаквано, въпреки че бяха предприети редица стъпки за оздравяването на компанията. В тази връзка от Министерството на енергетиката коментираха за “Капитал”, че реформите в енергийния сектор са с дългосрочен хоризонт, но въпреки това, първите им резултати вече са налице. “Числата показват, че само за две години загубата от 587 млн. лв. е стопена на 98 млн. лв., (в които се включват и съдебни разходи по делото за АЕЦ “Белене”) Значително са намалени и просрочените задължения на НЕК през последните години – през 2014 г. те са 1.021 млрд. лв., докато към настоящия момент компанията няма просрочени задължения към производители на електроенергия, с изключение на АЕЦ “Козлодуй” – приблизително 70 млн. лв., за които са предприети действия за ритмичното им погасяване”, посочват още от министерството.
“Оценката на кредитната агенция Standard & Poor’s по-скоро отразява резултатите на НЕК като обществен доставчик”, коментират още от министерството. Това означава задължението на компанията да изкупува определена енергия и да я продава на битовите потребители на регулирания пазар. С въвеждането на пълната либерализация на електроенергийния пазар обаче тази функция на НЕК ще отпадне и негативните резултати на компанията, генерирани от тази дейност ще отпаднат, допълват още от там.

Спасителни мерки

“В резултат на предприетите действия за стабилизирането на системата, към момента е прекратена дългогодишната тенденция компанията да трупа загуби от дейността си на регулирания пазар”, допълват от министерството. Една от мерките за спасяването на НЕК беше създаването на специален фонд, в който всички производители на енергия внасят 5% от прихода си, с които се покрива тарифният дефицит на компанията. За деветмесечието на 2016 г. НЕК получи от фонда 198.5 млн. лв. Подобрението на резултата на компанията се дължи и на предприетата регулаторна мярка за увеличение на цена задължение на обществото за всички потребители, чрез която се покриват разходите на НЕК за закупуването на високоефективна възобновяема енергия и тази по дългосрочните договори с двете американски въглищни централи. Мярката доведе до увеличение на тези приходи на НЕК със 101.5% до 502.9 млн. лв.
В същото време задълженията на компанията се увеличиха със 1.2 млрд. лв. ( държавен заем), които бяха платени на руската “Атомстройекспорт” заради спрения проект “Белене” и загубеното арбитражно дело.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...