четвъртък, април 25, 2024

Страните, най-богати на природни ресурси

Date:

Сподели новината.

Петролът, въглищата, природният газ, дървесината, златото, среброто, уранът, желязото и фосфатът са най-ценните природни ресурси в света. Те правят държавите, които ги притежават изключително богати. Това показва изследване на авторите от американското издание „Уолстрийт джърнъл“. На базата на световни данни за 10-те най-големи и ценни природни ресурси на планетата и пазарната им стойност изданието състави списък на 10-те страни в света, най-богати на природни ресурси.

От началото на годината нерафинираният петрол поскъпна на световни пазари. Неговото търсене и транспортиране традиционно е най-интензивно в света, особено на фона на глобалното икономическо възстановяване. 6 от 10-те държави в класацията разполагат с такива залежи. Петролът остава най-скъпият природен ресурс в света. В някои държави като Саудитска Арабия, Иран и Ирак той възлиза на 85% от стойността на всички национални ресурси.

Друг ресурс, който играе водеща роля на световните пазари е природният газ. Отното 6 от 10-те държави в списъка притежават относително най-висок дял от такива залежи. Най-облагодетелствани са Русия и Иран, които разполагат с 40% от добиваните в света количества.

Цената на дървесината се възстановява след кризата и се качва нагоре. Към момента е 200 долара на договор за 100 хил. дъски с размери 30.48 cm x 30.48 cm x 2.54 cm. През 2005 г. тя достигна своя пик от 450 долара. С най-големи гори в света разполагат Русия, Бразилия и Канада, които продават, въпреки че мнозина смятат, че пространствата за дърводобив са всъщност много по-ценни, защото снабдяват света със свеж въздух.

Въглищата са проблем, защото добивът им силно замърсява околната среда и няма евтин начин да бъдат компенсирани тези щети. Има два основни вида въглища – металургични и термални, първите от които са най-търсени заради нуждата от стомана за индустрията, която пък зависи от това доколко расте и се развива икономиката. Въглищата са най-ценния и купуван ресурс на САЩ. Резервите им в страната възлизат на 30 трилиона долара. Ето и кратката версия на Топ 10 на държавите, които са най-богати на природни ресурси:

     10. Венецуела. Общата стойност на природните й ресурси се оценява на 14.3 трлн. долара. Богата е на желязо, петрол и природен газ.

     9. Ирак.  9% от световния добив на петрол е от арабската държава. Въпреки че добивът е сравнително лесен, много голяма част от залежите не са разработени заради разногласия между иракските власти и правителството на иракската част на Кюрдистан.

     8. Австралия. Въглищата, природният газ, медът, желязото и дървесината там се оценяват на 19,9 трлн. долара.

     7. Бразилия. Ресурсите на тази държава, оценявани на 21,8 трлн. долара, са основно в злато и уран. Страната е вторият най-голям доставчик на желязна руда. Същевременно е впечатляващ размерът на площите й с гори – 1,2 млрд. акра.

     6. Китай. Няма големи петролни находища или природен газ, но пък азиатският гигант държи 95% от добива на редки природни метали, които се използват от всички технологични фирми в света за изработка на потребителска електроника – LCD монитори, дискове и др. Природното й богатство възлиза на 23 трлн. долара.

     5. Иран. Петролът и природният газ са силните карти на исламската република. Смята се, че струват над 27,3 трлн.

     4. Канада. Ако не бяха петролните й пясъци вероятно въобще не би била в този списък. Според последни изследвания тя разполага със 178,1 млн. барела, заровени в петролните пясъци, което е над 17 на сто от всички глобални резерви.

     3. Саудитска Арабия. Петрол, петрол, петрол. 20% от най – скъпият природен ресурс е добиван там. Освен това кралството притежава и петите по големина в света резерви от природен газ.

     2. САЩ. 31,2% от залежите на каменни въглища в света са там. Оценяват се на близо 30 трлн. долара. Освен това в Америка има и 750 млн. акра гори, мед, злато и природен газ, с обща стойност 45 трлн. долара.

     1. Русия. Господ е дал на руската нация изключително природно богатство, което я прави първа в света по естествени ресурси според американските автори. На 75,7 трлн. долара (моля, сравнете с останалите страни) се оценява ресурса й от природен газ, дървесина, въглища и злато. Освен това се смята, че е втора в света по наличие на редки земни минерали.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...