сряда, май 1, 2024

Старият Бургас – големият студ

Date:

Сподели новината.

Историята за замръзването на морето

 

 Всеки град има събития в своята история, които се предават като приказки от поколение на поколение и тънката нишка на тези вълшебни разкази не спира да разпалва въображението ни и това на нашите деца. Едно такова легендарно събитие за Бургас е „големият студ“ или историята за замръзването на морето. Уникално явление, което все още някои смятат за измислица и плод на фантазии, а други пък са имали късмета да го преживеят цели два пъти в живота си – през 1929г. и отново през 1954г. Моята прабаба беше именно от това поколение, родена в първите години на 20 век, станала свидетел на големи събития и запечатала в спомените си духа на отминалите времена. Тя разказваше с такъв трепет историята за замръзналото море, че от дете, щом дойде зима, в съзнанието ми изплуват сюрреалистични картини, в които на фона на огромната вледенена морска шир странни силуети крачат към хоризонта.

  Първия път, когато Бургаският залив е скован от такъв студ, че морската вода замръзва, е през далечната 1929г. Естествено, това не е някакъв локален феномен, защото тежките метеорологични условия изцяло са превзели Стария континент и от Франция до Турция бушували снежни бури, а северните ветрове сковавали всичко по пътя си. Балтийско море е замръзнало, както и някои от най-големите европейски реки, а хиляди кораби били блокирани от леда. От запазените кадри можем да видим, че и в бургаския залив един скован от ледовете кораб се е превърнал в приказен декор на тогавашните фотографии. Ледената обвивка била толкова дебела, на места над 15см., че някои от най-смелите бургазлии са ходили на разходка с каруци и файтони до остров „Св.Анастасия“, Поморие и Созопол. Пързалянето по замръзналото море и разходките с родителите чак до края на стария мост или около фара са били незабравимо преживяване за децата, оставило завинаги в съзнанието им ярък спомен за магията на побелялото море. Езерото при Старата гара пък се превърнало в импровизирана ледена пързалка, където децата се събирали да се пързалят с кънки. Така тежката зима донесла на бургазлии едно истинско приключение и въпреки минусовите февруарски температури, морето било изпълнено с тълпи от хора и детски смях.

 През 1954г. зимата е толкова сурова, че морето отново побелява. Този път обаче не замръзва изцяло, а се покрива с ледени блокове, дошли от река Дунав. По това време тя е напълно замръзнала и при топенето на ледовете северното течение, което някои местни наричат „дяволското“, струпва голяма част от ледените блокове в Бургаския залив. На тежките метеорологични условия тогава дължим и появата на новия мост, такъв, какъвто го знаем и днес. През 54-та студът е бил толкова смразяващ, че старият мост изцяло замръзва и част от него буквално се сгромолясва под тежестта на ледената си обвивка.

 В Бургас зимата рядко е най-обичаният сезон. Може би защото градът изпада в летаргия, в едно инертно очакване на нещо вълнуващо, което предстои. Но понякога, докато се взираме в бъдещето, най-големите чудеса ни връхлитат и ни оставят без дъх, преобръщайки света, в който живеем. И споменът за замръзналото море е едно от нещата, които ни напомнят, че най-вълшебните приказки на този град могат да се случат именно през зимата. А ние можем тайничко да си мечтаем да сме от онези поколения, които имат късмета да вървят към хоризонта по замръзналата морска шир.

 
текст: Камелия Величкова
сп. “Виж! Бургас”, бр. 19

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....