вторник, юли 23, 2024

Петролът поевтинява за трети пореден ден

Date:

Сподели новината.

Петролните котировки се понижават за трети пореден ден в азиатската търговия на фона на нарастващите надежди за споразумение за прекратяване на огъня в Близкия изток, както и заради ръст в запасите от суровината и на производството в САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, за юли се понижиха с 88 цента до 85,45 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол – с 90 цента по-ниски при 81,03 долара за барел.

Поевтиняването и на двата контракта е с повече от 1 на сто.

Надеждите за прекратяване на бойните действия между Израел и “Хамас” след подновения международен натиск, воден от Египет, тласнаха цените на петрола надолу.

“Възможността за споразумение за прекратяване на огъня между Израел и “Хамас” облекчи опасенията за ескалация на конфликта и всякакви възможни прекъсвания на доставките (на петрол – бел. ред)”, посочиха анализатори от ЕйЕнЗет (ANZ) в съобщение до клиентите им.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху повтори вчера намерението си за нападение срещу южния град Рафах, независимо от отговора на “Хамас” на последните предложения за спиране на боевете и освобождаване на израелските заложници.

Междувременно запасите от суров петрол в САЩ нараснаха с 4,906 милиона барела през седмицата, приключила на 26 април, казват източници, позоваващи се на данни на Американския петролен институт. Очакванията бяха за спад от 1,1 милиона барела.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Цените на употребяваните електрически коли се сгромолясват! За година струват колкото бензинови

Порталът, специализиран в покупка и продажба на употребявани коли...

Огромна трагедия! Над 50 загинаха при наводнения в Индия

Проливните мусонни дъждове причиниха мащабни наводнения, свлачища и срутвания...

Войната в Косово: когато принудиха Милошевич да отстъпи

Косовската война завърши на 10 юни 1999 г. след...

Няма мира! Съществува риск птичи грип сред крави в САЩ да се разпространи по света

Служител на Световната здравна организация обяви във вторник, че...