четвъртък, април 25, 2024

След 50 години: Индия развива обезлюден щат с големината на Австрия

Date:

Сподели новината.

Индия планира да инвестира милиарди долари, за да насели изоставен щат в североизточната част на страната.

Регионът на Аруначал Прадеш е бил обезлюден през последните 50 години, след края на войната със съседен Китай, пише Bloomberg. Правителството на премиера Нерендра Моди завършва проект за изграждането на магистрала в щата на стойност 6 млрд. долара. Очаква се строежът на 2000-километровия скоростен път да започне в началото на 2018 г. Въпросът обаче е какво притиска Индия да действа бързо и да настоява за населяването на Аруначал Прадеш? Вътрешният министър на Индия Кирен Риджиджу дава просто обяснения – Китай има апетит към щата.

Пекин развива много усилено териториите от своята страна на границата. Следователно ние също трябва да насочим усилията си в тази посока“, обяснява той и допълва: „Индия не се грижеше достатъчно за хората, които живеят по границата. Заради това сега ще се опитаме да променим това”.

Изоставеният щат

Аруначал Прадеш е област в Хималаите с големината на Австрия и се простира между Индия, Китай, Мианмар и Бутан. Индийците, живеещи там, са 1,4 млн. души, което е по-малко от 1% от населението на азиатската страна, надхвърлящо 1,2 млрд. души. Освен това една трета от хората там живеят под линията на бедността. В същото време в щата има предпоставки за развитие на минната индустрия, както и за добив на различни минерали.

През 1962 г. Китай и Индия воюват в продължение на 4 седмици, като конфликтът е предизвикан заради териториални претенции на двете страни по границата между тях през Хималаите. В крайна сметка Пекин решава да се оттегли и да прекрати бойните действия, като границата остава непроменена.

Оттогава насам Пекин инвестира сериозни суми за развитие на близките до Аруначал Прадеш територии. Така Тибетският автономен регион, който се намира в близост до индийския щат, днес разполага с над 7000 км. магистрали, железопътни линии и пет летища.

За разлика от Тибет обаче Аруначал Прадеш е почти забравен от индийските власти, като едва през миналата година той е свързан с националната железопътна мрежа. Най-близкото летище се намира в съседния щат, а голяма част от територията на региона няма никакви телекомуникационни връзки.

Новата политика на Ню Делхи

Риджиджу обяснява, че първоначално усилията ще бъдат насочени в изграждането на училища и клиники в региона. След това ще се работи за развитие и по-голяма достъпност на телекомуникациите и на транспортната инфраструктура.

Министърът на вътрешните работи на Индия посочва, че тези действия в никакъв случай не трябва да се приемат като опит за конкуриране с Китай. „Ние искаме да запазим добрите си отношения с Пекин. Развитието на региона не цели да се състезаваме с държавата, а да засилим сигурността на своята територия”, твърди той.

Въпреки това конфликтната тема за Аруначал Прадеш се повдига периодично и от двете страни. В началото на годината от Пекин заявиха, че нямат интерес към територията, която е призната като индийска.

В същото време от Ню Делхи са притеснени от това, че китайските власти провеждат по-агресивна политика в пограничните региони. По време на посещението си в Пекин през май премиерът Моди призова властите от съседната страна да „преразгледат своя подход” и да се сложи край на споровете за граничните територии веднъж завинаги.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...