четвъртък, април 25, 2024

Сделано в СССР

Date:

Сподели новината.

Мария Шарапова живее в САЩ от седемгодишна, а сега е на 28 години. Но от десет години най-богатата спортистка в света ползва лекарство, което не е регистрирано нито в САЩ, нито в Европейския съюз. То се произвежда в Латвия и се продава само в страните от бившия Съветски съюз. Кой лекар й го е предписал и как се е снабдявала с него?

Това са само част от въпросите, които изникнаха след признанието на бившата номер 1 в световния тенис, че е дала положителна допинг проба за веществото мелдоний. До този момент Шарапова беше смятана за женския вариант на Тайгър Уудс – с брилянтна кариера и неподражаем имидж. Тя печелеше по 30 милиона долара на година, а в 11 поредни години беше най-добре платената спортистка в света според списание Forbes.

От понеделник, когато даде пресконференция в хотел в центъра на Лос Анджелис, Шарапова е по-близо до Ланс Армстронг в групата на известните спортисти, които имат проблеми с допинга. Част от спонсорите й прекратиха отношенията си с нея за по-малко от ден, докато за изясняване на отношенията с изневеряващия Уудс им трябваше по една година.

Шарапова и нейният екип се опитаха да омекотят, колкото е възможно, негативната реакция със самопризнанието за положителната проба и с твърдението, че поема цялата отговорност за действията си. Но все пак неудобните въпроси около наличието на мелдоний в организма й останаха.

Основният въпрос е защо Шарапова е използвала лекарство, което няма нищо общо с обяснението й за семейна обремененост за диабет и липса на магнезий. Мелдоният, който се продава като лекарството “Милдронат”, по-скоро помага на възстановяването при спортистите, отколкото да бори диабета. “Мелдоният позволява на клетките да компенсират недостига на кислород при физическо натоварване. В този смисъл мелдоният е защитен препарат, който не води до увеличение на производителността на енергия или физическите възможности на човека”, заяви създателят на лекарството Ивар Калвиниш.

Храктерното при него е, че е разработван преди години в рамките на Съветския съюз и е популярен предимно в тези държави. Той рядко може да бъде открит в Западна Европа или САЩ, защото не е регистриран в нито един от регулаторите. Препаратът попаднал в списъка на забранените вещества, след като в допинг пробите през последните години се забелязало масовото му използване от руски и други източноевропейски спортисти. Това обяснява факта, че в последната седмица с положителни проби се оказаха състезателка по фигурно пързаляне, кънкобегач, състезател по шорттрек, световен и европейски шампион по биатлон за младежи и волейболен национал – всичките от Русия. Отделно шестима грузински борци също се провалили на тестове заради него, както и двама украински биатлонисти.

Изследванията показват, че на Европейските игри в Баку миналата година е имало около 490 спортисти, които са го ползвали. Според данните на изследването 13 медалисти или победители в състезания са приемали мелдоний, а 66 са дали положителни проби. Веществото е засечено в телата на състезатели в 15 от всичките 21 спорта, включени в програмата на Баку 2015.

Това, че препаратът се използва предимно от руски спортисти, даде основание на руските медии да заподозрат възможност за поредния международен заговор. Според производителя нормалният процес на разпад в организма е един месец. В Световната антидопингова агенция (WADA) обаче знаели, че веществото се изчиства за 2-3 месеца и го използвали, за да изловят състезателите в първите месеци на 2016 г.

Преди да влезе в забранителния списък на 1 януари, в рамките на последната година мелдоният е бил в списъка за наблюдение. Това означава, че всеки от спортистите би могъл да се информира достатъчно рано, но това не се е случило. Същото важи и за самата Шарапова, която заяви, че не е знаела за влизането на мелдония в списъка със забранените вещества, въпреки че е била поне пет пъти предупредена за това. Повечето наблюдатели се учудват на тази небрежност поради наличието на огромен щаб около рускинята и поради изграждания през годините имидж на професионализъм от най-високо ниво.

Случаят обаче идва добре дошъл за решаването на вътрешните проблеми в Русия, като се обясни, че е част от международния заговор за дискредитиране на руския спорт. Цялата руска лека атлетика е спряна от участие в международни състезания заради системната употреба на допинг според доклад на комисия на WADA. Руските спортисти дори може да бъдат спрени от участие на олимпийски игри, ако скандалите се разрастват и засегнат все повече спортове и състезатели. “Смятам, че всеки професионален спортист използва някакви стимулатори, а в дадения случай, като имаме предвид политическата атака срещу нашата страна, това е удар по имиджа ни. Още повече че Шарапова е звезда от световно ниво”, коментира депутатът от Думата Георгий Фьодоров пред “РИА Новости”. Поддръжниците на теорията за заговор привеждат в подкрепа и факта, че мелдоният е бил използван и от фигуристката Екатерина Боброва. Досега случаите на допинг в този спорт са рядкост.

И ако положителните ефекти от употребата на лекарството не са достатъчно убедителни, то остава въпросът как е било възможно Шарапова да го взима. В цялата си кариера на тенисистка, още от първите стъпки на американска земя тя не е имала никакви руски съветници или помощници, нито в екипа й са назначавани такива. Още по-странното е, че тя е взимала лекарството десет поредни години, въпреки че производителят предписва лечение от четири до шест седмици, два-три пъти годишно.

“Възможно ли е никой от отбора на тенисистката почти два месеца да не може да сравни това лекарство със списъка на забранените вещества от WADA? Нали то не може да се купи от американска аптека, а трябва да се внася от Русия. Не смятате ли, че това е повече от странно обстоятелство”, написа журналистът от изданието “Чемпионат.ру” Михаил Чесанин.

Полската тенисистка Агниешка Радванска също заяви, че не се занимава с четенето на мейлите от WADA и тенис структурите по този въпрос. “Просто не ги проверявам. Това е работа на моя лекар и агента ми. Страх ме е, защото във всяко хапче може да има нещо. Когато съм болна, взимам само аспирин, защото се притеснявам, че може да има нещо друго в останалите”, заяви тя.

На въпроса защо не е предприела нищо, след като е получила предупреждения да забраняването на мелдония от WADA, от екипа на Шарапова отговориха само: “Тя вече пое отговорност за действията си.” Това повдига въпроса какво ще бъде отношението на Международната федерация по тенис към нейното провинение. Практиката е да бъде по-снизходителна към състезатели, които признават вината си и демонстрират смиреност.

Като се има предвид, че препаратът е нов за списъка на WADA и значимостта на Шарапова за световния спорт, вероятно тя ще получи по-ниско наказание, дори е възможно да бъде наказана за по-малко от година. Практиката в последните години е в подобни случаи състезателите да платят една висока цена, а в нейния случай това ще бъде отсъствието от олимпийските игри. Самата Шарапова е контузена и пропусна всички турнирни от началото на годината с изключение на Откритото първенство на Австралия, а бъдещото наказание ще й даде възможност да се подложи на възстановителна програма, преди да се завърне на корта.

Бившият номер 1 Рафаел Надал се обяви за това Шарапова да плати за провала, който той възприема като грешка, а не като умишлен опит да се вземе предимство пред съперниците. “Трудно е да си представиш, че нещо подобно може да се случи, но грешките се случват. Искам да вярвам, че това е грешка на Мария. Тя не е искала да го направи. Но определено е невнимание. Трябва да плати за това”, заяви испанецът.

Влиянието на скандала обаче не е завършило, а изглежда тепърва ще започват да излизат положителни проби и крайният им брой трудно може да се предвиди. А олимпиадата в Рио де Жанейро чука на вратата и руският спорт може да се окаже най-потърпевш.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...