събота, април 27, 2024

Петте най-екологични държави

Date:

Сподели новината.

Китай и Индия определено не могат да се похвалят с особено чиста околна среда. Във втората държава се намират топ 5 на най-замърсените градове в света, а вече всички са виждали поне на снимки страшния смог в Пекин.

На противоположния полюс пък са пет европейски държави, които според Глобалния индекс за състоянието на околната среда (EPI) са най-еко в света. Ето кои са те:

1. Финландия – индекс 90,68%

Финландия е сред най-зелените държави в Европа, като има сериозни постижения в областта на предотвратяването на климатичните промени и енергетиката. Заедно с това там качеството на въздуха е много добро.

2. Исландия – индекс 90,51%

Уникалната геология на отдалечения остров го правят държавата с най-голям дял геотермална енергия. Тя представлява 25% от цялото производство, което идва единствено от възобновяеми източници, пише Business Insider.

3. Швеция – 90,43%

Северната страна се отличава с иновативна система за водоснабдяване и канализация. Освен това качеството на питейната вода там е близо до много добро.

4. Дания – 89,21%

Не е изненада, че Дания се класира толкова високо в списъка с най-зелените държави. Страната полага големи усилия за опазването на околната среда и влага доста средства в това. Пример е инициативата „Green Growth Initiative”, в която ще бъдат инвестирани 13,5 милиарда датски крони.

5. Словения – 88,98%

Страната неслучайно е сред най-био държавите в света. Тя впечатлява със своето богато биоразнообразие, както и с гъстите си гори.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Kypиoз: Hopвeжĸи гpaд пoиcĸa oт EK paзpeшeниe зa 26-чacoв дeн

Гpaдчe в нaй-ceвepния peгиoн нa Hopвeгия пoиcĸa oт Eвpoпeйcĸaтa...

Плевенчанин стана 135-ят тото милионер в историята

В близо 67-годишната си история Българският спортен тотализатор не...

Ново 20! Може да забранят прибиращите се дръжки във вратите на колите

Дръжките на вратите на Tesla са имитирани от още...

Това ли е новият Джеймс Бонд?

"Арън Тейлър-Джонсън ли е следващият Джеймс Бонд?", е въпросът,...