понеделник, април 29, 2024

Сбогом, хер Блатер и мосю Платини

Date:

Сподели новината.

Дългогодишната кариера във футболната администрация на президента на ФИФА Сеп Блатер и на президента на УЕФА Мишел Платини приключи.

Двамата бяха наказани от етичната комисия на ФИФА за по осем години, в които не трябва да се занимават с футбол под никаква форма. Това слага край на амбициите на бившия френски полузащитник Платини да се кандидатира за президент на организацията през февруари, а вероятно и на цялата му кариера в управлението на футбола. За Блатер изходът през задната врата е вероятно последното, с което е искал да бъде запомнен след над 40 години във ФИФА и 17 години като неин президент.

Етичната комисия, ръководена от германския съдия Ханс-Йоахим Екерт, определи окончателното им наказание, въпреки техните доводи за липса на нарушение на правилата. Те бяха временно отстранени от футбола за 90 дни, а миналата седмица Арбитражният спортен съд в Лозана нареди до края на досегашната им санкция на 5 януари да има яснота за съдбата им.
 
Поводът за изключването им е крайно спорното плащане от Блатер към Платини на 2 милиона швейцарски франка през 2011 г. в разгара на кандидат президентската кампания във ФИФА. Сумата е била платена за извършена работа девет години по-рано, според твърденията на двамата президенти. Тогава се разбрали, че ФИФА няма финансовата възможност да плати на Платини за работата му като съветник на президента и това плащане ще бъде извършено в бъдещето.

Сумата е преведена по-малко от месец, след като Платини и кандидатът за президент на ФИФА Мохамед бин Хамам са се срещнали да дискутират кампанията. Два месеца по-късно французинът и изпълнителният комитет на УЕФА подкрепиха Блатер. Преди четири години дори самият Платини имаше намерение да се кандидатира за поста, но се отказа.

“Г-н Блатер в позицията му на президента на ФИФА, е одобрил плащането на г-н Платини. То не е имало законово основание според подписаното споразумение на 25 август 1999 г. Нито в писменото становище, нито при изслушването г-н Блатер не успя да покаже друго юридическо основание зае това плащане. Неговото обяснение за устно споразумение не беше убедително и беше отхвърлено от комисията”, се казва в нейното становище.

Като допълнение Блатер е глобен 50 хиляди франка, а французинът – 80 хиляди франка.

Решението идва в година, в която ФИФА беше разтърсена из основи, а 79-годишният Блатер беше принуден да подаде оставка скоро след спечелването на пети мандат. Той се надяваше да остане на поста до изборите за нов президент на 26 февруари и да излезе с чест.

Платини от своя страна беше основният фаворит да го замени, ако не беше разследването за това съмнително плащане. Неговото отстраняване оставя битката за президент на световния футбол отворена, но и ще предизвика сътресения в сама УЕФА. Там тепърва ще трябва да се свика нов конгрес за избор на президент, а в отсъствието на влиятелен кандидат пластовете могат да се разместват. Европейските федерации вече заложиха на резервата Джани Инфантино (в момента генерален секретар на УЕФА) в изборите за президент на ФИФА, но все още е трудно да се каже дали той може да бъде трайно обединителна и силна фигура.

Смяната на Платини и евентуалната смяна на курса на ръководене на УЕФА може да има ефект и върху българските позиции. Французинът влезе в управлението с обещанието да даде шанс на по-бедните страни от континента, а президентът на БФС Борислав Михайлов беше човек от неговия лагер в изпълкома. На този етап постът на Михайлов не е застрашен, но не се знае какъв вятър ще задуха.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...