понеделник, април 29, 2024

Ръководители на футбола в Бургас и региона: БАСТА!

Date:

Сподели новината.

Отдавна отминаха емоциите около бургаските регионални дербита в „Б” група.

Последното такова, между Созопол и Поморие, нагорещи страстите до червено. След последния съдийски сигнал от двата лагера прехвърчаха словесни престрелки. Нещо, което никой не можеше да предположи, че ще се случи, преди самия мач. И двамата наставници – Румен Димов и Малин Орачев – запазиха добрия тон. Аха, да бяхме писали, че това е европейското поведение, че, въпреки залога, така трябва да се държат треньори и ръководители… И те взеха, че ни опровергаха.

Няма нужда да преписваме какво точно се изговори – кой на кого какъв комфорт осигурява и кой е самозабравил се. Нагледали сме се и сме се наслушали на конфронтации в целия роден спорт и в частност във футбола. Необходимо ли е изобщо да се дават примери докъде ни докараха те? Само допреди няколко години лицата на най-популярната игра в региона бяха Нефтохимик и Черноморец. Реалностите се измениха и сега спокойно може да се определи, че те са Поморие и Созопол. Всеки по своему служи за пример на останалите клубове, не само в областта, но в някои отношения и в цяла България. Организацията и в двата клуба е на страхотно ниво. Едни от малкото, за които не се казва – бавят заплати, бавят премии, тренират при лоши условия и т.н., и т.н. Кметовете на Поморие и Созопол са подсигурили, според възможностите си, прекрасни условия за развитието на футбола в двата града. Градоначалниците проявиха също така интелект и здрав разум. Отчитайки факта, че едва ли са най-сериозните футболни капацитети, те връчиха спортно-техническа власт в ръцете на разбиращи от играта – Огнян Ралев и Румен Димов. И това разбира се дава съответните резултати. Поморие в момента е лидер в подреждането на втория ни ешелон, с една единствена злощастна загуба. Созопол също е сред челниците. На това отгоре „небесносините” отстраниха Ботев (Пд) от турнира за Купата на България. Поморие също бяха на прага на чудото, стигайки до дузпи срещу Левски, при това останали с двама по-малко. За развитието на базата в Созопол сме говорили многократно и за оценката й от страна на безброй футболни деятели.

Дотук всичко изглежда в розови краски. И щеше да си остане така, ако не бяха събитията след мача Созопол – Поморие. Г-да, показахте на цяла България как се работи по високи европейски стандарти, разбира се в по-малки мащаби, съобразени с реалностите в България. Т.е., няма как Созопол да построи „Камп Ноу” или пък Поморие да привлече Меси, та да заиграе като Барса. Но наистина двата клуба започнаха да будят възхищение в родината и все повече да се шуми около тях. Така че, определено поведението на ръководните фактори след мача не бе подобаващо. Взаимните нападки не помагат на никого. Напротив – може единствено и само да навредят. Ами отвеният двубой ще е от последните в първенството. Не се знае – може пък на някой да му трябва победата. Да, ама с днешната, какъвто и да било жест от страна на един от двата тима вече е немислим. Така че, както ръководите Созопол и Поморие по европейски стандарти, следва и поведението Ви да бъде подобно. На подобни низки страсти е време да се каже: БАСТА*! Излезте в публичното пространство, извинете се взаимно и си стиснете ръцете. Както се казва – има грешка, има и прошка.

*Баста – в превод от италиански – стига, достатъчно.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Съдът спря вписването на новия шеф на БФС в Търговския регистър

Софийският градски съд (СГС) спря вписването в Търговския регистър...

Станимир Стоилов не спира да пълни касата на Левски

Станимир Стоилов вече не е на "Герена", но благодарение...

НАП запорира сметката на “Локомотив” (Пловдив)

Националната агенция за приходите (НАП) е наложила запор на банковата сметка...

Играч от Русе разсипа съдията срещу Левски

Опитният нападател на Дунав Мирослав Будинов беше много ядосан...