петък, май 3, 2024

Г-да управляващи, защо трябва да плащаме 97 лв. за винтеки?

Date:

Сподели новината.

Годишната винетка за леки автомобили през 2016 година ще струва 97 лева. Така реши правителството.

Аргументите: цената на винетката не е увеличавана от 2008 година, с 67 лева винетка не можело да искаме да имаме магистрали, 30 000 км републиканска пътна мрежа и тя да се поддържа. Също така, при ниска данъчна тежест, трябвало да свикнем, че ще има все повече плащания според потреблението. Отделно, ако искаме да има тунел под Шипка, трябва да плащаме за минаването през него.

И тук възниква възникват няколко въпроса? Къде е тунелът под Шипка, за който се говори от безброй години? В какво състояние за тези 30 000 км. републиканска мрежа? В какво състояние са магистралите ни и изобщо какви магистрали имаме? За да говорим, че имаме изградена магистрална мрежа, би следвало да можем да стигаме по нея от всяка една точка на страната до всяка една друга. Или поне от почти всяка. Или поне пък от основните до основните. Та, къде например е прословутата магистрала „Черно море”, която трябва да свързва Бургас и Варна?

И още нещо. Не е ли логично първо да дадеш, а после да получиш? Едва ли в банката можеш да изтеглиш пари от сметката си, преди да си внесъл. Така че, нека първо и без това проскубаният български народ да види качествени пътища, пък после скубете още. Убеден съм, че никой няма да има нищо против. Най-малкото ще му дойде по-евтино да плаща по-висока цена на винетките, отколкото непрестанни ремонти на автомобила си, заради лошите пътища. Така че, нека ресорният министър Лиляна Павлова да не оправдава решението с незадоволителното качество на пътищата и нуждата от повече пари за ремонти и за поддръжката на над 300 километра по-дълги магистрали.

И още нещо, парите от винетните стикери не стигали за поддръжка. Ами как да повярва човек на подобен довод. Излезе ли някой от управляващите да каже на народа колко пари са се събрали от тях, колко са отишли за ремонт на пътища, за изграждане на нови, за строене на магистрали? Да посочи – вложихме толкова пари в еди си кой обект, толкова пари, за да ремонтираме еди кой си път. Нека кажат и какви са били офертите, правителството коя е избрала и защо. Да, ама не. Никой не го прави. А може би има причина да не се прави? Докато това не стане, недоволството ще расте лавинообразно, а въпросите ще се увеличават и ще стават все повече. А за момента е само един, при това простичък: Г-да управляващи, защо трябва да плащаме 97 лв. за винтеки?

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...