събота, април 27, 2024

Ромите вървят след ГЕРБ

Date:

Сподели новината.

Въпросът коя партия е спечелила любовта на ромите се превърна в една от основните теми след местните избори.

Той стана и причина за напрежение между коалиционните партньори от ГЕРБ и Реформаторския блок. По време на пресконференцията на победителите от ГЕРБ в неделя вечерта премиерът Бойко Борисов особено натърти на него след като реформаторите обявиха, че в околните на Плевен села се купуват масово ромски гласове. Борисов подчерта, че е направил всичко възможно, за да се спре тази практика.

Поводът беше победата в Плевен на кандидата на РБ Георг Спартански над досегашния кмет от ГЕРБ Димитър Стойков. Преди четири години вотът в две големи села около Плевен – Буковлък и Славяново, реши на практика изхода от изборите като тогава Стойков победи сегашния съпредседател на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски с минималната разлика от около 300 гласа.

“Да ми покаже кой”

На обвиненията на реформаторите, че ГЕРБ купува гласове в някои от селата около Плевен Борисов гневно заяви: “Ако е вярно, да ми покаже кой, там всичко живо, което имаше – полиция, жандармерия, дал съм указания да наситят Плевен днес. Откъде накъде ще кажат така?”. Найден Зеленогорски му отговори с резултатите от с. Буковлък, където на втория тур в трите избирателни секции в селото, двете от които са само ромски. Общо трите секции имат 2 780 избиратели. Протоколите от първия тур на изборите сочат, че ромите масово са гласували за листата на ДПС за общински съветници. Тя е получила общо 1167 гласа. Листата на РБ са подкрепили 513 избиратели, а тази на ГЕРБ скромните 88 гласа. Предпочитанията за кмет на Плевен обаче са доста по-различни от тези за листите за общински съветници. На първия тур най-много гласове е събрал Димитър Стойков – 1294, които най-вероятно са се прелели от гласувалите за листата на ДПС. Кандидатът на реформаторите Георг Спартански има 276 гласа. А кандидатът на АБВ Цветан Антов – 122, които идват само от една секция. Картината на втория тур от кметската битка обаче е коренно променена. Общо в трите секции кандидатът на ГЕРБ е получил 1906 гласа, кандидатът на реформаторите – скромните 35 гласа. Което означава, че хората които са го подкрепили на първи тур – 276 човека или не са излезли изобщо да гласуват, или, което е и по-вероятното, за една седмица са “преосмислили” предпочитанията си.

Пловдив гласува, но “Столипиново” избира

Във втория по големина град се потвърди максимата, че “Пловдив гласува, но Столипиново избира кмета”. В Пловдив балотажът между кандидатите за кмет беше най-оспорван като до последно не се знаеше кой от двамата – Иван Тотев (ГЕРБ) или Славчо Атанасов (Патриотичния фронт) ще спечели надпреварата. Според протоколите от 33-те избирателни секции в ромския квартал “Столипиново”, където живеят около 40 000 души, но около 18 000 са избирателите, вота печели Иван Тотев. Резултатите от тези секции сочат, че Тотев е получил 2 299 гласа срещу 1494 гласа за Атанасов. От протоколите се вижда, че в част от секциите минимален превес има Тотев, а в други – Атанасов. По-високият резултат за Тотев от 805 гласа е дошъл от 8 секции, където гласовете в полза на Тотев са значително повече от тези на опонента му. Разликата между Тотев и Атанасов на втория тур беше 1416 гласа, което означава, че гласовете от Столипиново пак са се оказали решаващи за избора на кмет.

Обичат ГЕРБ и в Хасково

На тези местни избори ГЕРБ успя да разбие монопола на вече бившия кмет на Хасково Георги Иванов върху ромските гласове. Върху “преобръщането” на ромския вот в полза на победилия Добри Беливанов най-вероятно е оказала влияние негласната подкрепа на ДПС за него на втория тур, както и масираното присъствие на жандармерия по време на цялата предизборна кампания в ромския квартал “Република”. Резултатите от първия тур от гласуването в деветте секции в квартала сочат, че Беливанов е получил 1001 гласа срещу 1080 за Иванов. За кандидата за кмет на ДПС са гласували 585 души. За сравнение на предходните местни избори през 2011 г. ГЕРБ са получили 459 гласа, Георги Иванов – 1563, а ДПС – 481. На втория тур от сегашните избори обаче Беливанов печели в тези секции с 1943 гласа срещу 764 за Георги Иванов.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

ЦИК рапортува на президента: Ще се справим с избори 2 в 1

Президентът Румен Радев проведе среща с представители на ЦИК,...

НС гласува и проект на решение за гарантиране на финансовата стабилност

Народното събрание включи в дневния си ред и гласуването...