вторник, април 30, 2024

Ракиджии плащат с революция

Date:

Сподели новината.

Около двайсетина души се събраха пред сградата на община Бургас.

Около двайсетина души се събраха пред сградата на община Бургас. Те скочиха срещу промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Собствениците и служителите на казаните искат да работят целогодишно, а не само шест месеца. Те са против и планираното намаляване на обема на съдовете за дестилация от 1000 л на 500 л.

„От 30 години имам казан за ракия. Сега искат да убият традицията. За един мъж е истински празник да заколи прасето и да свари ракия. Никой няма право да му отнема това”, казва Тончо Вълков от Карнобат. Мъжът от 30 години е казанджия. При мен мъжете идват да се веселят, да сварят домашната огнена вода , да се изфукат с продукцията си. Сега някаква си жена, която сигурно никога не е стъпвала в казан, ще ни казва какво да правим, ядосва се Тончо. Всяка година си плащам, отчитам се, какво искат от нас, жалват се протестиращите. А според Марин Станков от Ветрен целта е винпромите да си продават ракията, пълна със спирт, а тях да ги унищожат. Това е отколешна традиция, никой не може да спре хората да си варят ракия, каза още Марин. А неговият колега по казан от Банево отсича: ”Кой българин сяда на маса без ракия. Абе бат Бойко каза, че не трябва да се пие и яде сланина, ама аз на него да кажа, хората се разболяват не от ракията и сланинката, а от безработицата, най-новата болест е безработицата”.

Ако затрият казаните, всеки българин ще си направят вкъщи. Домашната ракия е по-качествена от купешката, категорични са собствениците на казаните за огнената вода. Ние сме 2500 законни казана в Република България. Имало 5000 незаконни казана, намерете ги и ги накарайте и те да си плащат. Този закон ще доведе до бум в сивата икономика”. Протестиращите в Бургас събират и подписка в своя подкрепа.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Hoвaтa вoйнa в Изpaeл вeчe yнищoжи индycтpия зa нaд $8 милиapдa

Maлĸo пoвeчe oт 48 чaca cлeд бeзпpeцeдeнтнaтa aтaĸa нa...

Българките в султанския харем

Филмовата сага „Великолепният век“ спечели телеманите не само в...

Румънски боен кораб удари мина в Черно море, която се взриви

Кораб на Военноморските сили (ВМС) на Румъния се удари...

Цената на петрола спада заради Китай и САЩ

Цената на петрола завършва "на минус" през изминалата търговска...