неделя, май 5, 2024

Майки искат да живеят като в Албания

Date:

Сподели новината.

Детските надбавки да се вдигнат и да станат най-малко 60 лева.

Детските надбавки да се вдигнат и да станат най-малко 60 лева. Това поискаха на протест бургаските майки. Според Теодора Лекова, организатор на протеста, това е санитарният минимум и е 15 процента от минималната работна заплата от 380 лева. „Не мога да разбера защо майките остават винаги на последно място. Явно приоритети на властта са други”, подчерта Лекова. Като пример даде, че техният протест е бил преместен от общината на площад „Тройката , за да се освободи място за протеста на ракиджийте. Ето това показва кои са приоритети-не тези, който са бъдещето на страната –децата, а бизнесът с казаните за ракия. Любопитен факт е, че равностойността на 60 лева се плаща в Албания, като детски помощи. Просто караме на фотосинтеза. С тези пари купуваме памперси, пюрета и дотам, каза още Лекова. Сред 20-те майки, който излязоха на студа, за да кажат исканията си, беше и Кети Вълкова с малката Нина. Тя заяви, че тези 340 лева не са помощ от държавата, а гавра. Казват, че тези пари са помощ за детето, но реално с тези пари трябва да живеем и ние майките. Ние не ходим на работа, не получаваме средства, така че тези пари стигат едниствено за храна и памперси, голи и боси ли да ходим, недоволствата мамите на Бургас. Трябва да се смени социалната политика на страната,  да има повече пари за децата. Пари за малцинствата има, на тях не се връщат документи, те дори не могат да те подпишат, всичко им е изрядно уж, а ние продължаваме да стоим в тази държава, напук на всичко. Оставам в България, защото искам детето ми да има баба и дядо, да говори на български, а не като мои близки, който са в чужбина и децата им не могат да кажат едно „здравей” на български. Мисля, че истински борбените хора са тук в България, защото лесния път е един самолетен билет. И тези българи, който живеят в чужбина само жалеят за родината, без да дойдат тук и да се опитат да променят нещо. Затова ние тук останахме малцинство, затова сме мачкани. Но ще се борим за правата си и за децата си. Нямаме друг избор, казаха още протестиращите майки. Преди дни депутатите приеха окончателно увеличение на детските за първо дете с 2 лева. Така семейства с едно дете ще получават не 35, а 37 лева.  Исканията:

1. Да се намали периодът, на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца,така както бе въведен през 2014г. Дори той ощетява майките,намиращи се в началото на тяхната кариера,тъй като те със сигурност имат увеличение на първоначалната си заплата в предходните 2 години. В другия случай – те все още не са натрупали такъв стаж слизайки от студентската скамейка, а им предстои цял живот осигуряване на все по-висока заплата.Тези средства директно се отнемат от осигурените майки без каквото и да е правдободобно основание.

2. Обвързване на минималната работна заплата (МРЗ) с размера на обезщетението, което получават майките в периода между първа и втора година на детето, което да позволи да отглеждат спокойно децата си и да избегнат финансовата принуда за завръщане на работа и оставяне на децата в детски заведения,на възраст в която децата не са изградили своя имунитет и боледуват често.

3. Увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15% -16 % от МРЗ или 60 (при МРЗ от 380лв) и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството.

4. Осигуряване места за всички деца в общински и ведомствени детски ясли и градини,задължаване на общинските власти да изплащат временно компенсации на всички родители, чиито деца, над 2 г. възраст, въпреки подадено заявление, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини.

5. Осигуряване на обезщетенията за майчинство на студентките, родили до 2 години след дипломиране във ВУЗ.

6. Адекватна здравна грижа за бременни, майки и деца. Осигуряване от страна на държавата на финансиране коригирането на програмите за майчино и детско здравеопазване с поемането на всички необходими и изисквани от докторите изследвания. Подсигуряване на нужното количество ваксини,съобразно данните за раждаемостта в страната, които да са одобрени от ИАЛ,а не внесени и прилагани незаконно върху децата ни без да са тествани.

7. Осъвременяване обезщетенията за деца в неравностйно положение съобразно актуалния размер на МРЗ

8. Поемане от бюджета на цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недононосените деца до навършване на 3 години – изследвания, логопед, психолог.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Нещо чудовищно се случва в тази местност в Родопите

Чепеларе е сгушено сред красиви гори и величествените склонове...

Какво се случва? Втори пиян полицай катастрофира в Търново

Пиян полицай предизвика катастрофа във Велико Търново в нощта...

Възвестиха Възкресение Христово

Наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, оглави...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще посрещнем...