петък, април 19, 2024

Професия „пенсионер“ позлатява гърците

Date:

Сподели новината.

Бой и опашки от пенсионери пред гръцките банки. Такава беше “картинката” вчера в южната ни съседка. 1000 банкови клона отвориха, за да вземат елините без карти пенсиите си.

Бой и опашки от пенсионери пред гръцките банки. Такава беше “картинката” вчера в южната ни съседка. 1000 банкови клона отвориха, за да вземат елините без карти пенсиите си. Заради “ваканцията” на трезорите те могат да получат само “за хляба” тази седмица – до 120 евро. Защо това е жесток удар по гърците? И наистина ли “професия пенсионер” позлатява част от комшиите ни? Гърци разказаха как в южната ни съседка се живее охолно, докато държавният бюджет налива щедро в банковата ти сметка.”Най-лесно в Гърция е да си пенсионер”, признава Калиопа, която е от о-в Тасос. И веднага ми дава пример – ако една жена на 52 г. в южната ни съседка отглежда непълнолетно дете, всеки месец държавата захранва банковата й сметка с 1500 евро. Щом пък са две, сумата набъбва. Истинската “златна мина” обаче са инвалидните пенсии, които и в България властта взе на мушка. За разлика от нашия ТЕЛК обаче, който те прекарва през 9-те кръга на ада за помощ от 50-60 лв. на месец, там кръгът от заболявания, за които вземаш пари, е доста по-широк.

Даже и за дюстабан ще ти дадат

пенсия”, разкрива Калиопа. Месечната помощ, разбира се, варира – според заболяването и процента инвалидност. Но сумата е повече от добра, не само за БГ стандарта – между 600 и 1500 евро. Гъркинята признава, че само на родния й Тасос, при 13 675 души, 8000 са инвалиди. Как става тази работа?!

Калиопа има и друга история – за генерал от о-в Тасос, който вземал космическата пенсия от 3000 евро, заради пагоните си. Човекът се споминал преди 10 г., но дъщеря му – тогава стара мома на 38 г., я унаследила – тъй като е неомъжена. И така – 9 г. Едва миналата, когато чукнала 48 г., пенсията на генералската дъщеря била орязана наполовина. Е, защо й е да се омъжва?! Щом законът позволява на неженените гъркини да вземат наследствена пенсия, докато не минат под венчило? “Често и по 2-3”, признава Калиопа – от мама, татко или някоя далечна леля, която се е споминала, без да остави поколение.

Истината е, че пенсионерите – по една или друга линия, в Гърция са толкова много, че властите дори им изгубват края. И често

изплащат пари на предали Богу дух баби

и дядовци, чиито наследници не са докладвали смъртта им. Юристът Янис от Солун, който има бизнес в България, разказва, че законът в Гърция не задължава роднините да предадат личните документи на покойниците в общината или районното. Затова преди няколко години се стига до парадокс – властите откриват, че изплащат пенсии на 18 000 души, отдавна преселили се в по-добрия свят. Затова преди 2 г. задължават всички възрастни хора да ходят по два пъти в годината в общините и да се разписват – за да е сигурно, че са живи.

Комотини изкупи бензина в Родопите

Там няма от петък, горивата блокирани на пристанище Порто Лагос

Трети ден на бензиностанциите в Кирковско се извиват опашки от гръцки коли. “Толкова автомобил не сме имали, откакто отвориха пункта “Маказа”. И преди идваха доста, но сега потокът не спира”, коментират работещи по бензиностанциите. Родопчани обясняват, че гърците пълнят резервоарите до горе, носят и туби.

Съседите разказвали, че в района на Комотини бензинът свършил още петък и сега са затворени. Собствениците на бензиностанции в южната съседка се оплаквали, че горивото изчезнало заради презапасяване. Бензиновозите чакали на пристанище Порто Лагос, но понеже банките са затворени, нямало как да се разплатят на доставчиците.

Гърците коментирали, че през последния месец потреблението на горива нараснало и заради пристигащите и румънци, които предпочитали да заредят в южната ни съседка.

 

Източник: Стандарт

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...