петък, април 26, 2024

На пълна газ (и нефт)

Date:

Сподели новината.

Когато рекламираш пожарогасители, започни с пожар, казва рекламният гуру Дейвид Огилви…..

Когато рекламираш пожарогасители, започни с пожар, казва рекламният гуру Дейвид Огилви. А колегите му медийни експерти добавят, че трябва да направиш всичко възможно да грабнеш вниманието на телевизионната аудитория в първите 30 секунди, защото след това вече е късно. Но как да задържиш зрителите пред телевизора, когато с всяко включване на екрана виждаш стрелба с лък или самбо? Организаторите на завършилите в Баку първи европейски игри нямаха много налични кибрити да запалят огъня на интереса на зрителите, но въпреки това проектът не изглежда да е провал. Дори напротив – той има шанс да намери своето място в конкуренцията на десетки спортни продукти и да се превърне в значимо събитие.

За европейските игри беше важно да не се провалят още в началото. Тъй като стартираха без най-атрактивните спортове от олимпийската програма като лека атлетика, плуване, баскетбол, тенис или футбол, се знаеше от началото, че ще е трудно да привлекат значително внимание върху себе си. Но комбинация от фактори в крайна сметка изиграха положителна роля. Самият председател на Европейските олимпийски комитети (ЕОК) Патрик Хики ги нарече “изключително успешни”. “Имаше хора, които се съмняваха в началото. Казваха, че това е нов продукт и няма да заработи. Но искам да припомня, че азиатските игри, които са най-успешните континентални игри в света, започнаха със седем спорта, а сега имат някъде около 47”, заяви той пред Reuters дни преди закриването.

Здравословен микс

Европейските игри стартираха с 20 спорта. Някои от тях са олимпийски, други са припознати от Международния олимпийски комитет или се надяват да попаднат в олимпийската програма, а в трета група са новопрохождащи и търсещи признание. Но всеки намери своето място и вероятно ще го търси в следващите издания. За някои спортове като борбата състезанията в Баку замениха ежегодното европейско първенство, което придаде тежест на надпреварата. Силно беше представянето и в състезанията по стрелба или скокове във вода. В тях и в други олимпийски дисциплини, които не получават най-доброто телевизионно присъствие, новият формат е възможност за още едно състезание в календара и с подобрена екранна изява. За неолимпийските и иновативни спортове ефектът също е силен – те могат да се смесят с олимпийските и да се представят на европейската публика по начин, по който не биха могли да го направят самостоятелно. А и присъствието в една компания с утвърдени спортове като колоездене, бокс или волейбол повишават статута си като значимост.

Този здравословен микс гарантира, че в бъдеще ще има все повече и повече кандидатстващи спортове за място в програмата, за да могат да бъдат видени по по-различен начин. Футболът например беше представен от разновидността си на плажа, а в бъдеще вероятно място би могъл да получи и футзалът. Леката атлетика, която имаше минимални прояви, също може да намери начин да съчетае програмата си с европейските игри. Дори вече имало постъпки за разговори, след като първото издание не претърпя провал. “Имам добри отношения с президента на европейската атлетика Свейн Арне Хансен и се разбрахме да обсъдим как да включим смислени дисциплини през 2019 г. Разбрани са и са на наша страна”, твърди Хики. Колкото по-големи стават игрите, толкова е по-силна вероятността и по-значими спортове да се включат под една или друга форма, защото платформата може да се окаже прекалено атрактивна, за да се пропусне.

За спортове като волейбола например европейските игри се оказаха отлично място за обиграване на вторите състави на най-силните нации. Шампионът при мъжете Германия игра с най-добрите си състезатели, но за останалите турнирът беше перфектната съпътстваща платформа за обиграване на резервите. В противен случай отделните федерации трябваше да търсят варианти за контроли, в които обаче залогът нямаше да е същият и вероятно ефектът от мачовете щеше да е по-ограничен. Същото може да се търси и в спортове като баскетбола и хандбала в бъдеще.

На този фон резултатите са и показателни, и не толкова. Второто място на българските волейболисти например  е повече успех за младите, които натрупаха опит и самочувствие. “Най-важното в момента е, че имаме добри състезатели и волейболисти, на които трябва да се погледне в бъдеще. Разполагаме със страхотни момчета в отбора и се надявам те да продължават да развиват потенциала си”, коментира селекционерът Николай Желязков. За волейболистките ранното отпадане обаче е провал. България спечели десет медала и само един златен при двойките в бадминтона, където сестри Стоеви бяха поставени под номер 1 в схемата. И ако те са си защитили позицията, то наличието само на един бронзов медал в борбата при мъжете от състезание със статут на европейско първенство изглежда притеснително година преди олимпиадата. “Истината е, че в много от спортовете конкуренцията не беше особено сериозна. България също не участва с най-доброто, с което разполага, и много федерации дадоха шанс на младите състезатели. Не бива да изпадаме в излишна еуфория, нито да правим трагедии. Това са все пак едни експериментални игри, в които трябваше да си сверим часовниците”, коментира спортният министър Красен Кралев.

Сигурно бъдеще

Големият проблем пред игрите беше да не тръгнат с фаулстарт и да се провалят още преди да са успели да постигнат потенциала си. В днешни дни да се организира непопулярно състезание с 6000 спортисти и съпътстващия екип изискваше сигурен финансов партньор. Той трябваше да гарантира, че всичко ще мине по план независимо от геополитическите и икономическите сътресения. Азербайджан беше единственият кандидат за домакинство на първите игри, а разходите се оценяват на 9 милиарда евро. Това е с около 1/3 по-малко от сметката на последните олимпийски игри в Лондон и тя изглежда твърде плашеща за западните държави. Холандия, която получи домакинството на второто издание след четири години, се отказа скоро след спечелването му. Според Хики следващите издания не е необходимо да бъдат толкова лъскави и толкова скъпи. Програмата ще лавира според националните особености на домакина – мобилност и регионалност, каквато може да се постигне на ниво олимпийски игри. “Баку е напълно различно от това, което ще бъдат игрите в бъдеще. Те имат олимпийски амбиции и искат отново да се кандидатират. Ще променяме игрите по размера на града, който ги приема. Ако имат някакъв любим спорт, нека го проведат”, каза Хики.

До голяма степен сметката в Баку нарасна заради строежа на нови съоръжения, какъвто разход не би трябвало да има във вече утвърдени спортни столици в Европа. Частично тези инвестиции бяха свързани и заради амбициите на Баку да кандидатства отново за домакинство на летни олимпиада. Столицата вече ще може да докаже и организационен опит с голямо спортно събитие, и налични съоръжения. Догодина Баку ще бъде домакин на кръг от Формула 1, след това ще приеме европейско първенство по футбол до 17 години и мачове от европейското първенство по футбол за мъже през 2020 г. За да се справят с предизвикателството, Азербайджан нае да ръководи организационния комитет Саймън Клег, който беше изпълнителен директор на олимпийския комитет на Великобритания.

ЕОК имаше късмета и в това, че в желанието си да се промотира като спортна дестинация Азербайджан инвестира мащабно в реклама на своето домакинство. Подобно нещо вероятно нямаше да може да се очаква в такива размери от западна нация. Без съмнение Баку направи всичко възможно игрите да бъде забелязани и може би частично да заглуши критиците към управлението на президента Илхам Алиев за нарушаване на човешките права. Двата милиона долара за изпълнение на Лейди Гага на церемонията по откриването създаде още шум, въпреки че изглеждаше прекален лукс. Инвестицията си каза думата и на спортния терен. Съдиите в много спортове малко или повече се съобразяваха с домакините и Азербайджан завърши на нереалното второ място в класирането по медали след Русия и оставяйки зад себе си Великобритания, Германия и Франция. “Тези първи игри бяха успех за Азербайджан и ще поставят пътя за нови спортни събития, които ще домакинстваме. Медийното отразяване и положителните отзиви поставиха Азербайджан на световната и европейската карта”, заяви министърът на спорта Азад Рахимов. ЕОК трудно можеше да си пожелае по-добър домакин за първото издание. Без тази реклама игрите щяха да останат в миманса, особено без най-големите спортни звезди на Европа. Но Азербайджан имаше достатъчно нефт, за да запали огъня. За пожарогасители никой не си и помисля.

 

Автор: Капитал

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...