петък, април 26, 2024

Продадоха Формула 1

Date:

Сподели новината.

Емблематичните състезания от Формула 1 ще се организират от нова компания, а дългогодишният изпълнителен директор Бърни Екълстон напуска управлението. В понеделник е бил финализиран договорът, с който Delta Topco продава дела си на Liberty Media, а на мястото на Екълстон като главен изпълнителен директор на Formula One Group е назначен досегашният председател на Борда на директорите в компанията Чейз Кери.

Първоначално бе обявено, че Екълстон ще остане определено време начело на Formula One и след приключването на сделката. От официалното съобщение обаче се вижда, че плановете са се променили.
“Днес бяха свален от пост. Това е, отивам си. Вече е официално. Повече няма да бъда лидер на тази компания”, каза 86-годишният британец пред германското издание Auto Motor und Sport.

Сделката за придобиване на 100% от капитала на Formula One включва както плащане в кеш, така и чрез прехвърляне на акции. Стойността на компанията се оценява на около 8 млрд. долара с дълговете.
Управляващи директори ще са бившият технически директор на “Ферари” и шеф на “Мерцедес” Рос Браун и бившият изпълнителен вицепрезидент по продажбите и маркетинга в ESPN Шон Братчис.

Браун ще отговаря за връзката с отборите и спортно-техническите въпроси, а Братчис – за търговските въпроси като спонсорство, маркетинг и медийни права.

“Горд съм от бизнеса, който изградих през последните 40 години и от всичко, което постигнах с Формула 1”, каза Бърни Екълстоун в официално изявление. “Сигурен съм, че Чейз ще управлява по начин, който ще бъде от полза за нашия спорт”, допълни той.

Президентът и изпълнителен директор на Liberty Media Крейг Мафей благодари на вече бившия шеф за “огромния успех, който е постигнал, превръщайки Формула 1 в бизнес за един милиард долара”.

“Сега пред нас има изключителна възможност да развием спорта и ние сме напълно сигурни, че Чейс, със своя опит и способностите си, е правилният човек за постигането на тази цел”, заяви Мафей.

Екълстоун беше обявен за почетен президент и от Liberty заявиха, че “той ще остане на разположение като източник на съвети за борда на F1”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...