понеделник, април 29, 2024

Продават бургаски мол на цената на вила в САЩ

Date:

Сподели новината.

За трети път ще бъде направен опит мол “Странд” да бъде продаден на търг. Той ще се проведе на 9.03. от 10.00 ч. в Районен съд-Бургас, като началната тръжна цена вече е 15 млн. лв. Това е около 7,5 милиона евро

. Толкова в момента струва една крайградска баровска вила в тузарския квартал на Лос Анджелиз.Процедурата за продажбата на мола беше поискана от община Бургас заради дълг от 448 хил. лв. под формата на неплатени местни данъци и такси. Собственикът на проекта – “Странд Бургас” АД, не е направил плащания дори и след подписаното споразумение за разсрочване. Според публикуваната от съдебния изпълнител Янко Бъчваров информация, върху имота има две ипотеки от 2011 г., като кредиторите са Ви Еф Ти Лимитед – Лондон и фалиралата КТБ.

Първият опит за продажба беше през октомври миналата година за 33.3 млн. лв. До изтичането на крайния срок не беше подадена нито една оферта поради високата цена. Последва втори опит за продажба, също неуспешен. По закон той беше обявен при 80% от първоначалната цена – 26.6 млн. лв.

“Странд”  е първият и единствен досега мол от открит тип в България. Парцелът, върху който е изграден, се намира в местността “За Баните” (бивша “Лъджа йолу”) и е с площ 29114 кв. м. Строителството му започна през 2011 г. и продължи две години. Търговският център е с РЗП 60 000 кв. м, от които 30 000 кв. м отдаваема площ. Разполага и със 760 паркоместа. Мол “Странд” отвори врати през юли 2013 г. и спря да работи на 23 септември 2014 г. с фалита на КТБ.

По различни оценки в проекта са инвестирани над 40 млн. евро, осигурени със собствени средства и кредит от Корпоративна търговска банка.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Какво се случва с язовир Камчия, сухата зима го изпразни

Сухата зима тази година повдига въпроса налице ли е нова...

Кметът на Карнобат: Все още не е открит източникът на миризмата от завода

Все още не е открит източникът, който причинява силната...