четвъртък, май 2, 2024

Приморско ще изхарчи 21 милиона лева

Date:

Сподели новината.

Започнаха публичните обсъждания на проектобюджета за 2017 г.по населените места на Община Приморско. Общината ще разполага с бюджет от над 21 млн. лева.

И тази година Общината е насочила капиталовата си политика към усвояване на средства от  Европейския съюз чрез реализиране на действащите програми и проекти. Съгласно разработения индикативен годишен разчет за сметките за средствата от Европейския съюз проектобюджетът на морската община възлиза на 30 479 810 лв., които са разпределени по оперативни програми и проекти.

Приходите по проектобюджет 2017г. са в размер на 21 227 736 лв. От местни дейности в общинския бюджет се очакват постъпления от 13 179 500 лв. От делегирани държавни дейности средствата възлизат на 2 594 137 лв.  Останалите средства по бюджетната прогноза се сформират от трансфери, временни безлихвени заеми, продажба на дялове, получени дългосрочни заеми и преходен остатък.

Предвидените разходи по проектобюджета също са в размер на 21 227 736 лева. За делегираните от държавата дейности те възлизат на 2 331 637 лв., от които за образование са разпределени 1 291 926 лв. Дофинансирането във функция образование от страна на общината ще е в размер на 254 610 лв. Другите разходи от държавното финансиране са за отбрана, здравеопазване, социални грижи и култура.

Разходите за местни дейности възлизат на 18 296 099 лв. От капиталовата програма, която е планирана в размер на 5 852 646 лв., Общината е предвидила средства за закупуване на контейнери за битови отпадъци, сметопочистващи и сметоизвозващи машини за допълване на автопарка на ОП „Чистота и озеленяване”, изграждане и ремонт на уличното осветление, проектиране и изграждане на детски площадки и спортни зони, текущи ремонти на административните сгради – кметства, училища, детски градини, Дом за възрастни хора с физически увреждания, читалища. Планирани са и разходи за изграждане на инфраструктурни обекти, проектиране,  асфалтиране  на улици и изграждане на нови улици и тротоари в Приморско и съставните населени места.

От целевите разходи има разчетени средства за помощи на социално слаби и лица с увреждания, за медицинска помощ , за храна на деца до 3-годишна възраст, ползващи млечна кухня над определената такса съгласно  Наредбата, за масова физкултура и организиране на спортни мероприятия и издръжка на спортни клубове. Предвиждат се още разходи за реклама на общината като туристическа дестинация и субсидия за читалищата.

Проектобюджет 2017 г. е насочен към запазване обема на предоставяните услуги и повишаване на качеството им чрез по-добра организация.  Целта е чрез правилни финансови разчети да бъде изпълнен ангажиментът на Община Приморско към нейните жители. Бюджетът е отворен за коментари и предложения.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...