сряда, май 1, 2024

Война в Бургас заради “Нефтохимик”

Date:

Сподели новината.

Павел Бошнаков не спести критики към част от общинските съветници на Бургас. Изпълнителният директор на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962” даде обширна пресконференция, на която засегна най-важните въпроси, касаещи бъдещето на „шейховете”.

Бошнаков разкритикува поведението на представители на местната власт за това, че не желаят да бъдат отпускани общински пари за издръжката на клуба. С ултимативен тон той ги призова да излязат и да кажат искат ли в града да има футбол или не. Повод за откровенията на Бошнаков е, че пререди няколко дни на среща с членовете на Комисията по спорт „Нефтохимик“ поиска от Община Бургас, която притежава 51 % от акциите на отбора, да помогне с 1,5 млн. лв. при формирането на бюджета на тима за следващата година. Както е известно до този момент финансирането на клуба става основно от хипермаркети „Мастерхаус“, чийто собственик е Павел Бошнаков. На пресконференцията присъстваха всички членове на УС на „Нефтохимик”, общинските съветници Евгени Мосинов, Ангел Божидаров, Калчо Белов, но не и членовете на Комисията по спорт, които са посрещнали с остри реплики предложението и които не се съгласили да бъдат дадени толкова средства от общинската хазна.

При последното заседание на комисията общински съветници атакуваха административния директор на „Нефтохимик” Николай Тодоров. Нападките дойдоха най-вече от Румен Ангелов-младши, чийто баща е председател и собственик на клуба по лека атлетика „Европул”. Именно негова бе идеята по-голямата част от общинската субсидия да се разпределя за индивидуалните спортове, за сметка на колективните.  Предложението буквално взриви общинския съвет в Бургас миналата година, но бе отхвърлено.

На пресконференция Бошнаков разкри какви са точните приходи и разходи на „Нефтохимик” от юни месец тази година, откакто негов мажоритарен собственик е община Бургас.

„От юни месец до сега издръжката на отбора е над 1 млн. лева. 630 хил. от тази сума е дадена от мен и спонсори, които аз съм осигурил. За тези месеци сме платили наеми за тренировки и мачове над 100 хил. лв. Смея да твърдя, че „Нефтохимик” е един от най-изрядните футболни клубове в България. Нямаме абсолютно никакви задължения нито към играчите, нито към държавата. Когато през лятото подарих на общината 51 % от акциите на отбора, се надявах тя да се ангажира сериозно с финансирането на отбора. До този момент това не се случва. Ако на 20 декември Общинският съвет не гласува финансова помощ за „Нефтохимик”, то тогава и аз сериозно ще се замисля дали да продължа да издържам отбора“, заяви Павел Бошнаков. „Ако искаме да имаме качествен спорт в Бургас, всички трябва да помагаме, в противен случай ще погребем футбола, както направихме с волейбола и баскетбола,” каза още Бошнаков.

Сумата, която е дала община Бургас, се равнява на 82 200 лв. Останалите пари, които са влезли в клуба през този период, са от спонсори, които лично кметът Димитър Николов е осигурил. Средствата не са от общинския бюджет. Общата сума, получена в клуба от юни месец насам, е 1 081 000 лв.

Посочената разходна част е: клубът е платил 110 000 лв. за наем на стадион „Лазур“; за наем на кампуса – 24 000 лв.; за наем за ползване на спортните бази на община Бургас  – 14 300 лв. Общо с данъците разходна сума е 475 000 лв. Остатъкът от 600 000 лв. от приходите са за заплати на футболисти и треньори.

„Като един от големите данъкоплатци и човек, който съм отговорен и ходя да гласувам на изборите в Бургас, имам правото да попитам общинските съветници. Те какво направиха за спорта в града, като взимат заплати в Общинския съвет. Те дойдоха ли да видят, че на терена в „Изгрев“, където тренират отборите, децата се преобличат на -6 градуса, защото нямат съблекални. Дойдоха ли на Долно Езерово да видят, че когато вали, децата бягат в калта и в дъжда. И тези хора искат да унищожат футбола в Бургас“, каза с много мъка Павел Бошнаков.

Бизнесменът е категоричен, че ако причината за отношението на съветниците е лично в него, то той е готов да си тръгне. Бошнаков разкри, че вече си е подал оставката още преди мача с ЦСКА, но досега тя не е приета. Той сподели, че е безсмислено да се мъча сам.

До момента все още няма входирана докладна записка и не е ясно дали въобще ще се стигне до гласуване на сумата, която „Нефтохимик“ поиска. Сесията на Общинския съвет е на 20 декември. Ангел Божидаров призова кмета Димитър Николов да внесе извънредна докладна до понеделник вечерта, за да се помогне на емблемата на града.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Какво се случва с язовир Камчия, сухата зима го изпразни

Сухата зима тази година повдига въпроса налице ли е нова...

Кметът на Карнобат: Все още не е открит източникът на миризмата от завода

Все още не е открит източникът, който причинява силната...