неделя, май 19, 2024

Преливат язовирите в Бургаско

Date:

Сподели новината.

Големите язовири на територията на Бургаска област преливат. Това съобщиха от ВиК-Бургас. Запасите с вода са гарантирани за 2 години напред.

В момента язовир Камчия прелива, като неговия максимален обем е 235 милиона кубически метра. Нивото на водата обаче е по-високо и се налага изпускане на контролирани количества от преливника. Въпреки, че нямаше големи снеговалежи през зимата, запасите от вода са много сериозни и притоците на язовира са снабдили съоръжението с достатъчно количества. По този начин се гарантира напълно снабдяването през летния туристически сезон. През юли и август заради силно повишения приток на туристи в мордските градове и курорта Слънчев бряг консумацията се качва тройно. Тогава се налага и поливане  на земеделските площи, което се извършва и със питейна вода.
Язовир Ясна Поляна също е с пълен капацитет . Той има максимален обем от около 34 милиона кубически метра, като в момента е на върхови нива. По този начин язовира ще може да захрани с водата по-марките градчета по Южното Черноморие и селата около тях. Въпреки, че е много по-малък от Камчия, този язовир има важно стратегическо значение за региона.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Арестувани в Бургас за купуване на гласове

В Бургас се провежда акция срещу купуването на гласове...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...