петък, март 29, 2024

Празници в Афганистан, рекордна реколта от мак

Date:

Сподели новината.

 

 

 Ласа цепят въздуха, виковете на радост се сливат в едно. Тази година в Южен Афганистан се празнува изключителната реколта от опиумен мак, която позволява на жителите на този беден регион, където талибаните създават сериозни проблеми на армията, да очакват добри приходи.

В Афганистан пролетта е синоним на офанзивата на ислямистките бунтовници. . . и на събирането на реколтата от опиумен мак. Само тази година стотици общи работници са заминали за Накил, провинция Урузган, за да събират кафявата смола, която е суровина за производството на хероин и опиум.
 

Реколтата е обещаваща и привечер мъжете показват радостта си, като се впускат в “играта с ласо”. Застанали насред тълпа, участниците въртят тежко въже и повалят в безсъзнание противниците си. Носи се смях, вдига се врява. Мъжете с тюрбани са доволни, а продавачът на малинов сладолед потрива ръце.
 

“Това е единственият момент през годината, когато печелим пари”, обяснява Афзал Мохамед, селскостопански работник, дошъл от Кандахар за събирането на реколтата. “Тук хората работят по 15 дни, а после цяла година нямат работа”. Ако се вярва на местните жители, много селскостопански работници, дошли за събирането на реколтата, са талибани от други региони.
 

“Ако ще целият свят да казва, че без опиумен мак в Афганистан няма да има война, за нас без мака нямаше да има нито работа, нито храна”, оплаква се Абдул Бари Токхи, племенен лидер, чието семейство притежава няколко хектара обработваема земя в Накил.
 

Успехът на реколтата показва колко нестабилна е икономическата ситуация в Афганистан, където безработицата официално засяга всеки пети в трудоспособна възраст. Показва преди всичко провала на скъпоструващите кампании за изкореняване на опиумните насаждения, водени от Запада след падането на талибаните през 2001 година.
 

Афганистан остава безспорен световен лидер по производството на мак. През 2014 г., когато НАТО сложи край на бойната си мисия, страната отбеляза най-добрата реколта на мак от 2002 година.
 

Миналата година имаше силен спад в производството, но според Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията това се дължи по-скоро на сушата, отколкото на кампаниите за изкореняване. За да компенсират слабите печалби, тази година производителите удвоиха усилията си.

Състояние на война
 

Обикновено офанзивите на талибаните отслабват по време на събирането на мака, което много добре показва, че бунтовниците изцяло са овладели опиумната култура, доходоносен пазар, оценяван на 3 милиарда долара.
 

“Събирането на реколтата почти е приключило, така че очакваме подновяване на нападенията на талибаните”, каза неотдавна Чарлс Кливлънд, говорител на американските войски в страната. “Като се има предвид колко добра е реколтата тази година, опасяваме се, че талибаните ще реинвестират печалбите си във военната си кампания”.
 

В труднодостъпната планинска провинция Урузган макът е навсякъде. От офиса си губернаторът на провинцията има гледка от птичи поглед към зелените поля, които се простират между долините и се губят в далечината.
 

“Ние сме във война”, заявява губернаторът Мохамед Назир Хароти и казва, че не е по силите му да се бори срещу “зеленото злато”. “Насилственото изкореняване само утежнява икономическото състояние, само засилва симпатиите на местното население към талибаните и дори ги подтиква да им дават подслон”.
 

Накил, в южната част на Урузган, е средище на производителите на опиумен мак, наркотрафиканти и наркомани. И на талибани. Официално зоната е под контрола на правителството, но властите все по-рядко рискуват да навлизат там.
 

Прибирането на реколтата е отработено. Следобед кутийката със семена на върха на растението се разрязва с остър инструмент. Растението изпуска бяла субстанция, подобна на латекс, която през нощта се втвърдява и става кафява. На следващия ден смолата се остъргва. Някои производители смятат разрязването на кутийката за почти метафизичен акт. “Дръжте я нежно”, нарежда Шер Мохамед. И “я разрязвайте” с любов.

 

По БТА

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Hoвaтa вoйнa в Изpaeл вeчe yнищoжи индycтpия зa нaд $8 милиapдa

Maлĸo пoвeчe oт 48 чaca cлeд бeзпpeцeдeнтнaтa aтaĸa нa...

Българките в султанския харем

Филмовата сага „Великолепният век“ спечели телеманите не само в...

Румънски боен кораб удари мина в Черно море, която се взриви

Кораб на Военноморските сили (ВМС) на Румъния се удари...

Цената на петрола спада заради Китай и САЩ

Цената на петрола завършва "на минус" през изминалата търговска...