петък, март 29, 2024

Партийният търг за президент е открит

Date:

Сподели новината.

Цецка Цачева отива на балотаж като кандидат номер две, след като на първия тур на президентските избори загуби от подкрепения от БСП генерал Румен Радев. С преодолимите три процента разлика в подкрепата за двамата опоненти изборът на нов президент се очертава като резултат от сложни договорки между двата тура, обвързващи управлението на държавата – сегашното, а вероятно и следващото. Някои социолози са на мнение, че евентуален обрат на балотажа е възможен, но към момента е трудно да бъде прогнозиран окончателният изход – дотук по-ясна подкрепа има от ДПС за ген. Радев и от партиите от РБ във властта – за Цецка Цачева. Анализаторите обаче са по-скоро на мнение, че с изключение на ДПС симпатизантите на останалите формации – включително на РБ, ще гласуват или не на втория тур според личните си убеждения, а не под партиен призив. Това прави крайният резултат много труден за прогнозиране

Докато трае договарянето, бъдещето на кабинета също остава под въпрос. Премиерът Борисов отложи решението дали правителството ще подаде оставка с мотива за опазване на стабилността и с това, че всъщност битката не е приключила.
В същото време и от БСП не заявиха желание за предсрочни избори и бяха въздържани по темата и на пресконференцията в изборната вечер, когато този въпрос им бе упорито задаван. Ако Радев обаче все пак бъде избран за президент, този въпрос отново ще им бъде поставян.

Ситуацията след първия тур
Цецка Цачева е категорично втора – с повече от 3% зад Радев, сочат окончателните данни на ЦИК. Макар премиерът Бойко Борисов да извъртя и тези резултати с тълкуванието, че ГЕРБ е първа политическа сила, тъй като ген. Румен Радев всъщност не е издигнат от партия, а от инициативен комитет, и е “само” подкрепен от БСП. Това именно бе в основата на оправданието на премиера, че няма да спази обещанието да подаде оставка, но извън това факт е, че за първи път в най-новата ни история след 1990 г. БСП е първа политическа сила в София, сочат данните на ЦИК.
Кандидатът на ГЕРБ печели само в 4 областни града – Бургас, Благоевград, Силистра и Шумен. Във Варна най-много хора са гласували за Веселин Марешки. В областите Търговище, Разград и Кърджали пък убедително печели подкрепеният от ДПС Пламен Орешарски. Всички останали области в страната са подкрепили на първо място кандидата на БСП (виж картата).
Цачева все пак печели убедително вота на българите в чужбина с близо 10 на сто по-висок резултат от този на Радев, но това не променя голямата картина. В чужбина трети е подкрепеният от ДПС бивш премиер Пламен Орешарски, за когото са гласували 13.08% (главно от вота в Турция), а четвърти и пети са Трайчо Трайков и Красимир Каракачанов, съответно с 12.78% и 11.23% от гласовете.

Кой какви послания отправи в изборната нощ
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви на пресконференцията в нощта след първия тур на изборите, че между двата тура не мисли за предсрочни парламентарни избори, макар че партията й била готова за тях. По думите й “оставката на кабинета е отговорност на министър-председателя”, а социалистите в момента са съсредоточени в балотажа.

Самият премиер Борисов отложи евентуалната оставка на кабинета си за след балотажа. В неделя вечерта той се появи със заместника си Цветанов и част от кабинета в небрежен вид в НДК и говори с журналисти в коридора, вместо партията му да даде традиционната пресконференция. Сега Борисов обяви, че ГЕРБ има сили да спечели на втория тур, а ако не успее, чак тогава страната отива на предсрочни избори. Но като самостоятелна политическа сила ГЕРБ се е представила най-добре на изборите и остава първа политическа сила в страната. “Не искам да създавам какофония за една седмица в държавата”, посочи още премиерът и опита да отклони огъня с подхвърлянето, че разочарован от резултата на РБ, очаквал повече от тях. На фона на всичко това се зарече, че няма да приеме подкрепа за балотажа от две партии – БСП и ДПС, пък и двете партии се готвели да управляват заедно.

Кандидатът за президент Красимир Каракачанов, който остана трети на първия тур, не пожела да призове симпатизантите си да подкрепят нито единия от двамата кандидати на балотажа. “За нас гласуваха хора по съвест. За пръв път в политиката се върна идеологията – нас ни подкрепиха хора с идеология, патриоти. Как си представяте да влезем в ролята на чобани и да им кажем Гошо или Пешо е по-добър?”, заяви той.

Извън заобиколно декларираната подкрепа за Цачева и неясния упрек срещу ген. Радев, че си е тръгнал, “когато самолетът пада”, бизнесменът Веселин Марешки пък обяви, че стартира нов политически проект за “истински патриоти”, с който да участва на евентуални предсрочни парламентарни избори.

Обявената подкрепа
В тази ситуация само две формации обявиха ясна подкрепа. Още в изборната нощ от ДПС дадоха да се разбере, че застават зад ген. Радев. Така кандидатът на БСП ще може да разчита – поне по обещание, на около 6-7% допълнително към актива си – толкова получи подкрепеният от движението Пламен Орешарски, който пък бе създаде нов прецедент, като не присъства на пресконференцията на партията, която коментира постижението му. В същото време анализатори напомнят горчивия опит от 2011 г., когато ДПС официално подкрепи Ивайло Калфин на балотажа срещу Росен Плевнелиев, но въпреки това Калфин на практика не получи гласове от движението.

Частта от реформаторите, присъдружна на управлението, пък подкрепи Цецка Цачева още в изборната нощ. В понеделник на обед това се случи и официално, като Цачева отиде лично на заседанието на Изпълнителния съвет на РБ заедно с няколко министри. Преди срещата на “Раковски” 134 тя разпространи позиция, в която заявява своята дясна и проевропейска ориентация, призовавайки “всички наши съмишленици и партньори в същата тази битка, които са част от демократичното дясно, да ме подкрепят, за да победим заедно”. Това се случи, въпреки че сутринта по bTV финансовият министър Владислав Горанов обяви, че “ГЕРБ няма да търси подкрепа от никого” и въпреки че в неделя вечерта Борисов не пропусна да критикува РБ за ниския им резултат, намеквайки за некоректно поведение в полза на опонентите.

Според министъра на здравеопазването Петър Москов, член на ДСБ: “Радев означава Първанов, Първанов означава Путин”. В същото време съвсем друго заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в понеделник сутринта пред bTV – че ако останалите в РБ подкрепят Цачева, ДСБ ще напусне блока и ще мисли за нов политически проект. Той уточни, че това не означава подкрепа за Радев, и обвини други партии от РБ, че са работили за победа на Цачева, а не на Трайков. По-късно Кънев все пак смекчи тона, като коментира пред “Капитал”, че ДСБ ще има окончателна позиция за подкрепа или не на Цачева в петък.

Самият Трайков, който финишира шести на първия тур с малко над 6%, не бе на срещата на Изпълнителния съвет за разлика от номинирания за вицепрезидент ген. Събев. По същото време по БНР Трайков каза, че няма по инерция да призове за подкрепа за Цачева. “Ако тя иска да се опита да привлече хората, които са гласували за мен, трябва в дните до балотажа много да се постарае – да ги убеди, че би се ангажирала да настоява за радикална реформа на правосъдната система, че има абсолютно ясна геополитическа ориентация, че поставя човешките права без никакво условие пред политическите съображения”, обясни той. В отговор Цачева, която неотдавна обяви съдебната реформа за завършена, уточни пред журналисти, че би поискала и промяна в конституцията, ако се постигне консенсус с квалифицирано мнозинство в парламента, и дори намекна, че е “за” намаляване на правомощията на главния прокурор.

Така всъщност обединението на Реформаторския блок зад обща кандидатура за президентския вот в лицето на Трайчо Трайков не само не доведе до сплотяване на блока и до загърбване на различията, но напротив – те се задълбочават все повече. В същото време електоратът на блока е доста самостоятелен и дори официална подкрепа за Цачева не би гарантирала, че избирателите на РБ биха я подкрепили.
Какво мислят социолозите

“Сигурното, което знаем към момента, е апелът на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ за подкрепа на ген. Румен Радев. При това положение имаме една съществена подкрепа за него. Оттук нататък можем да наблюдаваме интересни движения – знаете, че гласовете на националистите бяха склонни да отидат към ген. Румен Радев. Дали при тази ситуация на заявена подкрепа от ДПС ще има някаква преориентация към другия кандидат наистина престои да видим. Не е без значение и психологическата еуфория от победата на Радев”, коментира пред “Нова телевизия” в понеделник сутринта Боряна Димитрова от “Алфа Рисърч”.
Тя напомни, че в България я няма политическата лоялност с изключение на електората на ДПС и затова за симпатизантите на останалите партии ще е въпрос на личен избор кого да подкрепят.

Социологът от “Галъп” Андрей Райчев пък смята, че Цецка Цачева трудно би могла да обърне мача, макар че не е невъзможно. “Нито един път досега мачът не се е обръщал. От времената, когато се сражаваха Велко Вълканов с Желю Желев, ако помните първите президентски избори, нито един път не се е случвало на втория тур да спечели кандидат, изгубил на първия”, каза той. Според Райчев много по-вероятно е патриотите да подкрепят Радев, отколкото Цачева.

Според политолога Антоний Гълъбов обаче обрат на балотажа е възможен и дори много вероятен. “Това, което се случи на първия тур на президентския вот, няма да има определящо значение за това, което ни предстои следващата неделя на балотажа”, коментира той пред БНР. Той също смята, че гласуване под диктовка е възможно само при избирателите на ДПС – “при директен призив само ще се види, че политическите лидери нямат влияние над симпатизантите си”, затова партиите се въздържат от подобни апели, коментира той. По думите му, дори победа на Цецка Цачева на втория тур няма да означава трайно успокояване на българския политически живот.
ГЕРБ плаши с
политическа криза, ако не спечели изборите

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заплаши с политическа криза, ако ГЕРБ не спечели президентските избори на предстоящия в неделя балотаж и се наложи премиерът да подаде оставка. Това се разбра от думите му в ефира на bTV. “Искаме ли да влезем в политическа криза?”, попита риторично той и добави, че бизнесът ще бъде най-потърпевш при такава ситуация, ще пострадат сериозно и секторите, които са определи за приоритетни в бюджета за догодина – сигурност, здравеопазване, образование. Цветанов отново лансира тезата на партията, че ДПС и БСП ще бъдат заедно на балотажа.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Денков: Демокрацията, а не НАТО е враг на Путин

“Днес Путин води война срещу демокрацията в Европа и...

МФ публикува за обществено обсъждане Закона за въвеждане на еврото

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон...

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията...

Денков: Споразумението не е съгласувано с ПП-ДБ

Споразумението не е съгласувано с ПП-ДБ, каза Николай Денков...