петък, април 19, 2024

Държавните централи трупат загуби

Date:

Сподели новината.

Държавните производители на електроeнергия AEЦ “Козлодуй” и ТЕЦ “Марица-изток 2”, както и добивното “Мини Марица-изток” продължават да влошават резултатите си в сравнение с миналата година, показват данните от публикуваните финансови отчети на дружеството за деветмесечието на 2016 г.

Докато АЕЦ “Козлодуй” все пак остава на печалба, която е значително по-висока от тази през второто тримесечие, въглищната централа и доставчикът на суровината продължават да влошават резултатите си. В същото време Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и Българският енергиен холдинг (БЕХ) отчитат повишение на печалбите си.

АЕЦ “Козлодуй” увеличава разходите си

Една от основните причини АЕЦ “Козлодуй” да отчете печалба от 39 млн. лв. за деветмесечието, която е с 87 млн. лв. по-малка в сравнение със същия период на миналата година, са увеличените разходи на централата. От данните се вижда, че те са нараснали с 15%, докато приходите намаляват с 1%. По-високите разходи се дължат на новото, руско ядрено гориво, което е по-скъпо, както и на дейностите за удължаване живота на 5 и 6 блок. В същото време въпреки по-ниската цена на електроенергията в региона централата отчита минимално намаление на приходите от продажби с 5 млн. лв. Това се дължи на увеличението на производството с 6.3% в сравнение с деветмесечието на 2015 г.

Дружества на загуба

ТЕЦ “Марица-изток 2” и “Мини Марица-изток” продължават да трупат загуба и за деветмесечието на годината. По-тежко е състоянието на централата, при която минусът е 78.2 млн. лв. Това е с 16.4 млн. лв. повече в сравнение със загубата на дружеството за същия период през 2015 г. Отрицателният резултат нараства и спрямо второто тримесечие на тази година. Основната причина за това са намаляващите приходи на дружеството заради по-малкото постъпления от предоставяне на допълнителни услуги на ЕСО и растящите променливи разходи, става ясно от доклада за дейността.

Компанията отчита и по-малко приходи на свободния пазар, като една от посочените причини е по-ниската цена, постигната при продадените количества на енергийната борса. В същото време разходите на компанията намаляват с 11%. Най-големи икономии от 52% се наблюдават при разходите за емисии и парникови газове, които достигат 46.5 млн. лв.

Държавната мина също отчита загуба от 11.4 млн. лв., което е значително влошаване спрямо резултатите на дружеството за същия период на миналата година – печалба от 58.2 млн. лв. Това се дължи основно на по-ниските приходи от продажба на въглища, които намаляват с малко над 20%, но почти напълно отговаря на направените прогнози. Според доклада за дейността на дружеството това се дължи на по-ниския добив на въглища.

В същото време търговските вземания на мините намаляват значително до 153 млн. лв. спрямо миналата година, когато са били 455.9 млн. лв. Това се дължи на изплащането на забавени суми от двете американски централи ТЕЦ “Контурглобал Марица-изток 3” и ТЕЦ “AES Марица-изток 1”, които пък нямаха плащания от НЕК. Просрочени задължения за деветмесечието към мините имат ТЕЦ “Марица-изток 2” (82.7 млн. лв.) и свързаният с Христо Ковачки ТЕЦ “Брикел” (18.4 млн. лв.).

ЕСО и БЕХ с печалбата

Единственото дружество, което подобрява резултата си в сектора на електроенергията за деветмесечието на годината, е Електроенергийният системен оператор. Компанията на практика увеличава резултата си с близо 2 млн. лв. спрямо същия период на миналата година. Това се дължи на ръста на приходите в графа “други” с близо 30 млн. лв., докато тези от продажби падат с 8 млн. лв. В същото време някои от разходите, например технологичните и за външни услуги, се увеличават, което води до оперативна печалба от 57.8 млн. лв., която е идентична с тази за деветмесечието на миналата година. ЕСО отчита и повече финансови приходи.

“Български енергиен холдинг”, който е принципал на всички държавни енергийни дружества, също отчита положителен резултат – печалба от 137.8 млн. лв., което е с 16.2% повече спрямо деветмесечието на 2015 г. Това се дължи най-вече на по-високите приходи от дивиденти от 116.6 млн. лв. при 92.6 млн. лв. за същия период на миналата година.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...

Вълна от рокади в енергетиката

С решение Съвета на директорите (СД) на "Български Енергиен...

Банките в България с нова вълна на повишение на таксите

Банките в България отново повишават таксите по своите услуги,...