петък, април 26, 2024

Нова телевизия гони Диков и Кулезич

Date:

Сподели новината.

От есента публицистичните предавания на “Нова тв” ще бъдат само вътрешна продукция. Това обяви каналът в прессъобщение до медиите.

От есента публицистичните предавания на “Нова тв” ще бъдат само вътрешна продукция. Това обяви каналът в прессъобщение до медиите.Заради промяната в модела на работа от ефир ще отпаднат предаванията “Дикoff” и “На светло с Люба Кулезич”, тъй като са направени от външни за телевизията продуценти. 

Решението на “Нова тв” означава, че външните продуценти ще са ограничени да предлагат проекти в сферата на публицистиката. Пред медиите Люба Кулезич коментира, че според нея това е опит за контрол изцяло над редакционната политика на телевизията. 

Досега практиката показваше, че публицистични предавания могат да се правят и от независими компании. Така например “Телеман” се наложи като продуцентска компания, разработваща аналитични формати. През годините те стояха зад предаванията “Дикoff” с водещ Сашо Диков, като в него развиха и собствена авторска рубрика на журналистката Миролюба Бенатова. Наложиха “Отечествен фронт” и “Директно Карбовски” с водещ Мартин Карбовски. “На светло с Люба Кулезич” пък се продуцираше от водещата на предаването през собствена компания.

От “Нова” възнамеряват да проведат разговори както с водещите, така и с продуцентите преди да обявят новата си програмна схема от есента. През следващата седмица Сашо Диков ще разговаря с ръководството на “Нова тв”, за да обсъди какви стъпки ще предприеме и как ще работи с телевизията. По информация на “Капитал” Диков със сигурност ще работи с “Нова”, защото има договор за още една година с медиата, а не с продуцента на предаването “Телеман”. 

Публицистика само отвътре

От тук нататък предстои и “Телеман” да преосмисли проектите си, защото е очевидно, че аналитични публицистични формати вече няма да се възлагат на външни продуценти.

Конкурентите на “Нова” bTV отдавна са затворили публицистиката като вътрешен приоритет на медиата и след предаването “Нека говорят” с водещ Росен Петров, продуцирано от компанията на Ефтим Милошев – Dream Team, не са допускали външни компании да правят подобни програми.

По дефиниция публицистиката е сърцевината на всяка сериозна медиа и тя е тази, която трябва да поеме отговорността за всички произтичащи от това последствия за позиции и теми. Доставчикът е този, подписал Етичния кодекс на българските медии и е отговорен по различни закони пред държавата. От друга страна независимият продуцент е още един гарант за плурализма на гледните точки в медиата. Решението на “Нова” със сигурност отново отваря дебата за взаимоотношенията между телевизиите и продуцентите.

 

Източник: Капитал

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Касапница на пътя край Русе

Бременна жена е в тежко състояние след катастрофа в...

Пролетна градушка в Чирпан и Първомай

Мощна градушка удари в региона на Чирпан, Първомай и...

В последния момент решиха: Всеки с телефон в ЕС трябва да знае това

Πo вpeмe нa пocлeднaтa cecия нa нacтoящия Eвpoпeйcĸи пapлaмeнт...

Полицейска рокада в Габрово

Със заповед на служебния вътрешен министър Калин Стоянов, временно преназначен на...