петък, март 29, 2024

Вижте най-мръсните и най-чистите плажове по родното море

Date:

Сподели новината.

След като в четвъртък Регионалната здравна инспекция на Бургас съобщи за замърсяване на водата на централния плаж на Лозенец

След като в четвъртък Регионалната здравна инспекция на Бургас съобщи за замърсяване на водата на централния плаж на Лозенец и издаде забрана за къпане, направихме  справка в здравната служба за стойностите на замърсяване по Южното Черноморие. Микробиологичните анализи за наличие на ентерококи и ешерихия коли се правят по график през една седмица през целия летен сезон на всички регулирани плажове, като резултатите от тях са достъпни на сайта на РЗИ-Бургас.

Наличната информация е за края на юли-началото на август и показва, че навсякъде има замърсявания на морската вода – някои много по-големи от други. Както може да се очаква, установеното количество бактерии, причиняващи стомашно-чревни инфекции, е по-голямо около по-големите черноморски градове и курорти.

На долната граница

В пика на сезона на долната граница по съдържание на бактерии във водата са били част от плажовете около Поморие и Черноморец, също и Дюните, къмпинг “Ахелой” и Силистар до Синеморец. Към последната отчетена дата на изследванията там са установени минималните количества ентерококи и бактерии ешерихия коли – 15 единици на 100 куб. см.

В случая на Дюните и южните плажове на Поморие и Черноморец, както и в Свети Влас и централния плаж на кв. “Крайморие” в Бургас замърсяване е имало по-рано през сезона. Макар и последните отчетени резултати на тези места да са на минимума, през предходните седмици там е имало резки скокове в количеството ешерихия коли, последвани от резки спадове или колебание в стойностите за наличието на бактерията. Същият феномен може да се види в микробиологичните показатели на някои хотелски плажове на Слънчев бряг и Несебър, както и в къмпинг “Ахелой”.

Близо до “чисти” със сравнително малки отклонения са и водите на Арапя, Аркутино, къмпинг “Смокиня”, Северният плаж на Приморско, Обзор и Равда, Попският плаж и “Оазис” до Царево.

В другия край, с най-голямо количество бактерии на кубичен сантиметър вода според официалните данни са централните плажове на Лозенец, Ахтопол, Царево и Черноморец, централният и източният плаж на Поморие, южните плажове на Китен, Приморско, Несебър, също и част от плажовете на Слънчев бряг и всички около Созопол, включително съседните къмпинги “Златна рибка” и “Градина”.

Стойностите, измерени във водите на тези райони, варират между 30 единици на куб. см. ентерококи в Созопол и 197 в Китен и Лозенец. Количеството от бактерията ешерихия коли също варира – от 108 единици на кубичен сантиметър в “Градина”, “Златна рибка” и Поморие, през 230-250 в Несебър и къмпинг “Юг”, 350-360 в Созопол, Приморско и Ахтопол, до близо 500 в Лозенец и Царево.

В Бургас със завишени стойности на ентерококи и ешерихия коли във водата в началото на август и през по-голямата част от сезона са централният плаж на “Сарафово”, и северният и централният плаж на града с под 100 ед/куб см ентерококи и под 200 ешерихия коли, и в по-малка степен – плажът до Черноморските солници (30 – 46).

В Лозенец допустимите стойности бяха надхвърлени, макар че има пречиствателна станция. В петък от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ)-Бургас обясниха, че замърсяването е причинено от заустване на непречистени отпадъчни води от канализационната система на пречиствателната станция в селото.

Според кмета на община Царево Георги Лапчев общината е положила усилия съоръжението да работи и възможното обяснение за замърсяването е друго – това  че има много нерегламентирани изхвърляния на фекални води директно в морето.

Забраната за къпане на централния плаж в Лозенец ще остане за неопределен период – докато Регионалната здравна инспекция не вземе две последователни проби, които са в норма. Техническите това може да стане най-рано в сряда, тъй като здравната служба взе проба в петък и ще вземе отново в понеделник, а извършването на микробиологичния анализ отнема 48 часа.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Голяма трагедия в сладкарска фирма в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в сладкарска фирма в...

Собственикът на Fiat съкращава 3,6 хиляди работници в Италия

Eвpoпeйcĸият aвтoмoбилeн ĸoнцepн Ѕtеllаntіѕ NV пpeдлoжи нa oĸoлo 3,6...

Застрашено ли е производството на горива в България?

Цeли 27% oт ĸaпaцитeтa зa paфиниpaнe нa пeтpoл в...

БДЖ и „Дойче бан“ сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона (СНИМКИ)

„БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД и Deutsche Bahn подписаха днес договор...