петък, април 19, 2024

Нова голяма сделка в хотелиерския бизнес

Date:

Сподели новината.

Пореден хотелски актив сменя собственика си – този път сделката е за СПА комплекса “Катарино” до Банско. Най-интересен в случая е купувачът – това е благоевградската “Хидроенергийна компания”. Тя има трима собственици и през последните години е изградила огромни соларни паркове в Германия, Чили, Япония и др. С новата инвестиция тримата акционери Иван Чапов, синът му Кирил Чапов и Владимир Табутов са решили да навлязат в нова ниша. Освен четиризвездния хотел те ще започнат преговори и за покупка на вилите в съседство, които от пет години са под контрола на Цветелина Бориславова. Но основен бизнес за компанията остава изграждането на централи за възобновяема енергия, обясни пред “Капитал” Табутов.

Продавач на 100% от “Катарино СПА хотел” е Сибанк. Тя го придоби през 2011 г. от първоначалния инвеститор – “Балканстрой”. Групата се разрасна покрай строителния бум и няколко нейни предприятия бяха придобити от банки кредитори. Такъв е случаят и с хотела.

Колко струва

Сделката беше потвърдена от купувача. Промяната все още не е отбелязана нито в Търговския регистър, нито в Имотния. От купувача не пожелаха да съобщят цената, но по най-груби изчисления от пазара тя едва ли надвишава 10 млн. лв.

Старата сделка за 4-звездния хотел е била за 9.4 млн. евро според публикации в медии отпреди пет години – с 5.34 млн. евро е бил погасен дълг на “Балканстрой” към финансовата институция, а останалата сума от 4 млн. евро продавачът е насочил към изграждането на комплекса си “Пирин голф холидейз клуб”. На подобна стойност активът – хотел и земя, е оценен и при апорта от 2011 г. – 18.6 млн. лв.

Сега в баланса на дружеството имотът е със стойност почти 9 млн. лв., но то има и пари по сметки от над 1 млн. лв. Годишният приход от наема на хотела е бил 373 хил. лв. за миналата година.

Че банката продава хотела, става ясно и от отчета на “Катарино СПА хотел” за 2015 г. Там пише, че се водят преговори с наемателя. От години СПА комплексът се управлява от дружество на “Сигма кепитъл”, в което акционер е Дмитрий Зимин, създател на руския мобилен оператор “Вимпелком”, с 83% и Веселин Данев с остатъка. Дружеството обаче явно не се е договорило за хотела.

“Балканстрой” имаше и ваканционно селище в съседство, което преди пет години беше купено от дружества, свързани с Цветелина Бориславова и Светослав Божилов. Още при първоначалния инвестиционен план финансирането беше осигурено от Сибанк, която тогава се контролираше от Бориславова. Сега Табутов каза за “Капитал”, че не са купили ваканционните къщички, но ще преговарят за тях.

Начало с ремонт

Хотелът не работи от пролетта на тази година. Традиционно СПА бизнесът е много труден, защото голяма запълняемост има само уикендите, т.е. 2/7 от годината, а това е дори по-кратко от морските хотели, в които не поддържаш персонал целогодишно. В случая с “Катарино” плюс е разположението до Банско, защото поне през ски сезона запълняемостта е по-висока.

Табутов обясни, че още тази седмица започват ремонт на хотела и се надяват до средата на следващата година да го пуснат. Идеята е да работи целогодишно, а не както досега – само през зимата. Имат намерение да се развиват в този бизнес, но искат първо да видят дали проектът с “Катарино” ще е успешен. Той не каза размера на инвестицията в ремонта.

Енергийният купувач

Това не е първият туристически актив на енергийната група. Тя притежава и сравнително малкия благоевградски хотел “Орбита” (2 звезди, 60 легла). За сравнение – “Катарино” е със 160 стаи.

Това е и вторият нов обект в сектора на “Хидроенергийна компания” – през април местните медии съобщават, че започва изграждането на спортен комплекс и хотел върху 26 декара в санданското село Левуново. Общинският стадион се взима на концесия за 30 години, като до него има каптаж на минерален извор в местността Киселица. Табутов потвърди, че компанията има намерение да изгражда и спортна база и хотелски комплекс на зелено край Сандански. Той не каза колко е инвестицията и обясни, че тепърва ще се кандидатства за концесия на минералната вода. През годините Чапов е бил сред собствениците на футболен клуб “Пирин”.

Основният бизнес по изграждане на ВЕИ паркове по света расте постоянно. За 2015 г. “Хидроенергийна компания” има приходи от 48 млн. лв., като още по-впечатляваща е печалбата – 21 млн. лв., показва регистъра КАПИ. В дружеството са били заети над 400 души. Според сайта на компанията тя е започнала дейността си с изграждане на водноелектрически централи и поддръжка, но през последните години фокусът е върху соларните паркове. “Разработваме и предлагаме пълен инженеринг, изграждане и експлоатация на водноелектрически централи, както и електроенергия от възобновяеми източници, управление на горското стопанство, както и повишаване на ефективността на обществените активи и мрежи. Във фотоволтаичния сектор имаме повече от 368 MWp инсталирани мощности, повечето от които са изградени през последните години. В сектора на вятърната енергия предлагаме монтаж и демонтаж на вятърни генератори за проекти в цяла Европа”, се казва във фирменото представяне.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...

Общинските съветници от ПП СЕК подкрепиха създаването на „Фонд за развитие на Летище Бургас“

Очаквано, общинските съветници от Средна Европейска Класа категорично подкрепиха...

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията...

Голямо предприятие в Димитровград закъса с парите

Производителят на торове „Неохим“ АД е възобновил от днес,...