четвъртък, май 2, 2024

“Дънди” продаде злато на “зелено” за 50 милиона долара

Date:

Сподели новината.

Канадската Dundee Precious Metals (DPM), която разработва медно-златния рудник в Челопеч и подготвя проект на зелено край Крумовград, е договорила предварителната продажба на част от златото, което ще бъде добито в новата мина. Компанията ще получи авансово 50 млн. долара срещу приблизително 9% от очаквания добив през 2019 и 2020 г., съобщиха от DPM. Строителството на съоръженията трябва да започне този месец, като мината е планирана да заработи през четвъртото тримесечие на 2018 г. Крайният продукт, който ще се произвежда в Крумовград, е концентрат.

Финансова гъвкавост

Споразумението за предварителна продажба на бъдеща продукция е сключено в края на септември. Съгласно него DPM ще продаде около 9% от златото, което се прогнозира да бъде добито през първите две години след старта на мината, за сумата 50 млн. долара. По данни на компанията става дума съответно за 18 хил. тройунции и 28 хил. тройунции, като доставките ще започнат през май 2019 г. на средна форуърдна цена от 1367 долара на тройунция. Сделката е сключена с BNP Paribas, която е водещата страна в нея, Canadian Imperial Bank of Commerce, Уникредит Булбанк и централната банка на Канада. За сравнение – на световните пазари златото се търгуваше за 1273 долара за тройунция в сряда.

“Сделката е за част от бъдещото производство на злато и е на атрактивна цена, с което заздравяваме финансовите си позиции и си осигуряваме по-добра гъвкавост за реализация на проектите ни за растеж, сред които е и проектът ни за златодобив в Южна България”, каза президентът и главен изпълнителен директор на DPM Рик Хаус.

Успоредно с това канадската компания е получила съгласието на кредиторите си за промяна на падежа и отпускането на третия транш в размер на 80 млн. долара от револвиращия си кредит в съответствие с графика на строителство и въвеждане в експлоатация на проект “Крумовград”. Цялата кредитна линия е на стойност 275 млн. долара.

Започва строителството

Новият проект в България ще се изпълнява от едно от двете местни дъщерни дружества на канадската компания – “Дънди прешъс металс Крумовград”. Разрешителното за строеж беше издадено в началото на август, с което на практика стартира работата по проекта. “В момента се извършват подготвителни работи за започване на строителството през октомври в съответствие с графика на проекта, който предвижда въвеждане в експлоатация през последното тримесечие на 2018 г.”, каза Хаус.

Проектът на DPM край Крумовград ще бъде първата нова мина в България от промените насам. Инвестицията се оценява на 178 млн. долара (около 300 млн. лв.). Компанията планира да добива и преработва по 775 хил. тона руда годишно в продължение на осем години, като за целия период на проекта ще бъдат произведени 685.5 хил. унции злато и 309.9 хил. унции сребро. В строителството на обекта ще бъдат ангажирани около 300 души, а по време на експлоатацията там ще работят 230 души.

Освен в България DPM има металургичен завод в Намибия, където се преработва концентратът от Челопеч. Компанията е собственик и на работещата в Сърбия Avala Resource, която има три ключови проекта за проучване на медно-златни руди, но те все още не са на етап добив. До пролетта на миналата година тя оперираше и мината “Капан” в Армения, където се добиват мед, цинк, сребро и злато, но продаде проекта си на Polymetal International.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...