понеделник, април 29, 2024

Нефтът потопи Алжир и Венецуела

Date:

Сподели новината.

Не Русия, а Алжир и Венецуела са страните, които губят най-много от ниските цени на петрола. Причината за това е, че те имат много високи разходи за добив. В същото време най-големият печеливш от ниската стойност на черното злато е Саудитска Арабия. Това заявиха от международното застрахователно дружество Кофас на пресконференция в София.

“Алжир и Венецуела могат да бъдат засегнати като икономически аспект заради скъпото производство на петрол”, коментира управителят на Кофас за България Милена Виденова.

През февруари стана ясно, че въпреки огромните запаси от петрол, Венецуела е започнала да внася такъв от САЩ. Проблемът при страната е, че черното злато, което се добива там, е прекалено трудно за преработка и то трябва да бъде рафинирано, преди да бъде продадено на други държави.

Понякога не е достатъчно просто да имаш залежи

Прекалено евтината суровина обаче се оказва и проблем за Великобритания и Канада. Някои анализатори прогнозират, че ако цените се запазят на днешното си ниво, производството на един от всеки седем барела петрол, добиван в Англия, ще бъде само загуба на средства.

Според експерти има голяма вероятност Великобритания да бъде сред първите страни-производителки, които ще закрият платформите при по-продължителен период на такива ниски стойности на пазара. Останалите две са Канада и Венецуела.

Светлина в края на тунела. Най-страшните дни за петролния пазар свършиха

Светлина в края на тунела. Най-страшните дни за петролния пазар свършиха

Експерти очакват цените да отлепят от дъното

От Кофас очакват в следващите месеци да има стабилизиране и леко покачване на цената на петрола, като условията на свръхпредлагане ще се запазят. Техните прогнози са за глобално търсене през 2016 г. в размер на 95,2 милиона барела на ден при по-високо предлагане в рамките на 96,7 милиона барела.

“Основните рискове са свързани с навлизането на Иран на пазара и в този смисъл не бива да се очаква по-силен скок на цените му, макар че предвижданията са да достигне 45 долара на барел до края на 2018 г.”, посочват експертите от Кофас.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...