понеделник, април 29, 2024

Минута мълчание за българското училище

Date:

Сподели новината.

Едва ли мониторинговият доклад на Европейската комисия в сектор “Образование” ще направи впечатление на тези, който трябва да стресне, да събуди, да ги подтикне към незабавни мерки – отчаяни и драстични.

В него се казва: „Около 40% от 15-годишните ученици в България са функционално неграмотни, защото не са в състояние да разбират и анализират това, което са прочели”.

Но нас това не ни плаши – всяка година статистиката за неграмотността на българските ученици е все по-смразяваща и всеки мислещ човек разбира, че бъдещето няма да е никак добро, да не кажем, отчайващо.

Някой ще трябва да лекува, обучава, строи, пише, говори. Кой?

В невинен разговор за професионалното ориентиране четиринайсетгодишно момиче споделя, че иска да стане екскурзоводка, но не може да изрече думата, признава, че няма познания по география и не ползва чужд език.

По-страшното е, че няма и намерение да запълни празнините. Как тогава?

Българското образовение унищожи любознателността на децата и напълно игнорира възможността мечтите им да са свързани с обучение, нови знания, наука. По тази причина снимките на нашите медалисти от международни олимпиади се споделят толкова често – те вече са толкова редки изключения, че ние групово се гордеем с кратките проблясъци в чудния свят на знанието.

Колко нелепо би изглеждало дете, което доброволно отива на кръжок по математика, корабомоделизъм, шев и кройка? Защо забравихме, че уменията на ръцете развиват мисленето?

Децата ни вече не са сръчни и изобретателни, защото нищо не правят. Те не могат да си зашият копче, да си изпържат яйце. И ако това не са проблеми на образованието, то нищоправенето рефлектира и върху способността им да си намират източници на информация.

Те могат да избият цялата вража войска в игра пред компютъра, но не могат да си намерят материали за автор или произведение въпреки многобройните образователни сайтове.

И така се раждата „бисерите” им, които не могат да предизвикат усмивка, а кървави сълзи. Защото глупостта, неграмотността и непукизмът не са весели неща.

Странно е да се жали за вимето на майката-крокодилка, защото крокодилчето-бозайник я хапело. Или, ако поетично е казано, че „лирическата героиня е родена от веда” да се запише, че е родена от „говеда”.

Добре, не познавайте поезията, не я харесвайте, но мислете.

Възможно е във време на объркани ценности и потъпкани идеали ние самите да се превръщаме понякога в говеда, но толкова не искаме вие да ставате телета. Телета с таблети.

Първосигналните реакции, плъзгането по най-лесното, нежеланието за развитие, пълното отсъствие на мисъл сътворяват нелепици, които не носят само почуда.

Бай Ганьо търгува с розово масло – написано „розово месо”.

Пред двореца са пажовете – „плажовете”.

Усещат духА на Коледа – прочетено „дУха на Коледа”… Смях, бурен смях.

Навлизаме в познатата лексика – ограничена и немощна. „Егаси якия филм, начи!”

Вече и съчинения не могат да се пишат – фантазията се подпира на две счупени патерици и няма с какво да се облече – няма думички.

“Ако бях невидим” – няма благородни постъпки, добри дела, а „ше тепам сички”.

Резултатите от програмата за международно оценяване на учениците PISA показват, че „около 44% от учениците са функционално неграмотни по математика”. Таблицата за умножение остава непозната за мнозина.

Във втори клас не могат да направят разлика между умножение и деление. Великата тайна „с толкова по-малко” и „толкова пъти по-малко” остава неразгадана завинаги… Има ли смисъл да отваряме дума за басейна, който се пълни от три тръби?

Ситуацията е наистина страховита. Можем да нападнем социално изтърбушения български учител, който не е креативен, търпелив и всеотдаен будител.

Можем да потърсим вина в незаинтересования родител.

Можем да поискаме сметка на управляващите в образованието.

Но истината е, че в нашето общество образованието не е ценност. Ние забравихме неговото огромна значение, принизихме ролята му. И се унищожихме.

Уеб кафе

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...