събота, април 27, 2024

Марешки смазва картелите, дизелът пада под 1,60 лева!

Date:

Сподели новината.

Цената на дизела във Варна ще падне под психологическата граница от 1,60 лева за литър от тази седмица. Това заяви в студиото на Дарик Веселин Марешки, чиято бензиностанция предизвика поевтиняване на горива в морската столица.  Бизнесменът възнамерява да разкрие обекти във всички областни градове в България, както и да създаде петролна база.

„Преди маржът от дистрибутора до колонката се движеше между 40 и 50 стотинки. Една бензиностанция с две колонки и половина в областен град не може да повлияе на пазара, но останалите играчи на него реагираха и реакцията им е такава, че се излагат пред гражданите. На бензиностанциите на една верига на различни места във Варна има разлика от 20 стотинки за литър гориво и още 20 стотинки спрямо бензиностанциите в други градове”, коментира Марешки.

Как успя?

Той обяснява ниските цени на своя обект с по-малки маржове, а печалбата – от големия оборот.

Според него еднаквите цени на горивата показват, че между веригите е имало гласна или негласна договореност. Картелно споразумение трудно можело да бъде доказано, но правителството може да направи регулации и да не се продава на високи цени, като определи максимален праг. Такъв е и първият въпрос в инициираната от бизнесмена подписка за провеждане на референдум.

Бизнесът на Марешки не получи достъп до българската борса. Затова отива на европейска

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...