неделя, май 19, 2024

Ковачки получава 30 милиона от АЕЦ “Козлодуй”

Date:

Сподели новината.

Двете абонирани от години компании, които печелят поръчките за годишните ремонти на АЕЦ “Козлодуй”, отново получават договор. В средата на март атомната централа се е ангажирала да плати 43 млн. лв. без ДДС. Изпълнители са “Атоменергоремонт”, която е свързана с Христо Ковачки, и “Енергоремонт холдинг”, в който контролираната от Богомил Манчев “Миления 77” има 33%, “Нови енергийни и индустриални технологии” и “Геоприбор” с основен акционер Теодор Осиковски – 32.39%, а “Българска енергетика” на Николай Златев и Николай Райчев – 32%. Тази година в ремонта на АЕЦ няма да се включи “Енемона”, която до 2015 г. също беше сред фирмите, избирани от централата.

Кой каква част от поръчката взима

Тази година най-голям дял от поръчката получава “Атоменергоремонт”, която печели две от обособените позиции за 28 млн. лв. и 2.5 млн. лв. Дейностите, които фирмата ще извършва, са свързани с продължаване срока на експлоатация на реакторното и турбинното оборудване и системите на 5 и 6 блок, които са важни за безопасността и производството на електроенергия. По тази обособена позиция “Атоменергоремонт” е бил единствен кандидат.
От дейностите само 2% ще бъдат възложени на подизпълнители. Това са фирмите “Евро старс”, “Стромет-2004” и “Енпро-консулт”, които традиционно участват като партньори на “Атоменергоремонт” в ремонта на АЕЦ-а. През миналата година фирмите са получили 9% от общия обем дейности, спечелени от фирмата на Ковачки.

Регистърът на Агенцията за обществени поръчки показва, че само по два предишни договора компанията на Ковачки е получила за ремонт още 42 млн. лв. без ДДС, единият е изпълнен към 2013 г., другият – към средата на миналата година.

Другата фирма, която традиционно печели поръчките на АЕЦ “Козлодуй”, е “Енергоремонт холдинг”. Този път тя получава договор за 12.4 млн. лв. за две обособени позиции. Според обявените документи дейностите, които могат да бъдат възложени на подиъзпълнители, са съответно 84 и 90%. Повечето от фирми са част от “Енергоремонт холдинг”, но до 50% от дейностите по едната позиция могат да бъдат дадени и на “Атоменергоремонт”.
За 2015 г. “Енергоремонт холдинг” също печели една от обособените позиции за сумата от 9.5 млн. лв. От регистъра се вижда, че и тук лятото на 2015 г. е отчетен за приключен договор за ремонти за 10 млн. лв., а година по-рано – за 7 млн. лв.

Обединение “Монтажи 2016”, в което влизат три от фирмите, които преди са участвали като подизпълнители на “Енемона” в поръчката за ремонтни дейности през 2015 г., взима последната и най-скромна обособена позиция за 2016 г., която е на стойност 1.6 млн. лв. Това са “Космос”, “Феникс проект” и “Енергомонтаж – МК”. Останалите две фирми в обединението са “Монтажи ко” и “Атомстрой”.

Къде е “Енемона”

За пръв път от години “Енемона” изобщо не участва в поръчката за ремонт на АЕЦ “Козлодуй”. Договорът на компанията, който беше сключен през 2015 г., е бил прекратен предсрочно заради закъснения при стартирането на някои дейности по време на годишния планов ремонт на 6 блок и отказ за изпълнение поради липса на достатъчно персонал. Въпросният договор на “Енемона” е за 9.5 млн. лв., но по него впоследствие са изплатени само 2.245 млн. лв., като компанията е глобена и с неустойки за 1.9 млн. лв. Дружеството е заличено и от централния професионален регистър на строителя, става ясно от документа за изпълнение на договора, публикуван в регистъра на Агенцията за обществени поръчки. Мениджърът “Корпоративни комуникации” в “Енемона” Прокопи Прокопиев коментира пред “Капитал Daily”, че не е запознат със случая.
През есента на миналата година от “Енемона” коментираха пред “Капитал Daily”, че нямат проблеми с инженерния персонал, които да им създават затруднения, и всеки от проектите им е осигурен с необходимите служители и няма забавяне заради това, а заради липсата на готовност на клиентите да плащат, както и забавени доставки от подизпълнители и доставчици. Самата компания не е в добро финансово състояние и през миналата година част от кредиторите й бяха поискали несъстоятелност.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Какво става?! Един от най-големите работодатели в Пловдив започна да съкращава масово работници

Един от най-големите работодатели в Тракия икономическа зона "Либхер...

Бургаско предприятие се продава заради дългове

Πoзeмлeн имoт и индycтpиaлни cгpaди в Южнaтa пpoмишлeнa зoнa...

Извънредно! Изграждат два нови завода около Велико Търново

Cъздaдeнaтa пpeз 1995-a гoдинa бългapcĸa ĸoмпaния "Eĸcтpaпaĸ" плaниpa oтĸpивaнeтo...

Възстановяват дейността на месокомбинат „Добруджа“ в Силистра

Дейността в месокомбинат „Добруджа“ предстои да бъде възстановена, след като...