понеделник, май 6, 2024

Енергетиката взе гигантски заем

Date:

Сподели новината.

След близо пет месеца преговори с банките Българският енергиен холдинг (БЕХ) успя да получи заем от 650 млн. евро, който трябва да покрие голяма част от меджуфирмените задължения в енергийната система. Най-много средствата са необходими, за да може Националната електрическа компания (НЕК) да се разплати с двете американските централи ТЕЦ “АЕS Maрица-изток 1” и ТЕЦ “КонтурГлобал Марица-изток 3”, а те от своя страна с държавните “Мини Марица-изток”.

Договорът за мостов заем е бил подписан в четвъртък (21 април) между БЕХ и банков консорциум, воден от J.P. Morgan Securities. Ако се съди по обявените в ценовото заявление на НЕК разходите по заема са 68 млн. лв. По информация на “Капитал” J.P. Morgan, която е водеща в консорциума, получава и комисиона от 1.5%. Така ако се съди по общия разход , вероятно дружеството се е ангажирало да плати лихва от около 4-5%

Останалите банки в него са италианската инвестиционна банка IMI (част от групата на Intesa Sanpaolo) и Bank of China. Според източници на “Капитал Daily” желанието на БЕХ е до два месеца да успее да пласира облигация, която да покрие мостовото финансиране.

Една от причините за дълго водените преговори беше желанието на БЕХ да подобри условията на офертата. Холдингът си беше запазил правото да преговаря и със Citibank , която беше вторият класиран в процедурата (по информация на “Капитал”). Търсенето на банки започна през септември. Тогава от общо 12 заинтересувани окончателни оферти подадоха само два кандидата, но сумите, които предлагаха, бяха по-малки от търсените. Това принуди БЕХ да премине към пряко договаряне с кандидатите.

Първоначално получаването на заема беше затруднено заради отказа на държавата да предостави държавна гаранция, за което всички кандидати настояваха. Впоследствие обаче БЕХ все пак успя да убеди финансовите институции да се откажат от исканата гаранция. Според управляващите един от основните мотиви за това е подобряващото се финансово състояние на НЕК след август 2015 г. вследствие на предприетите законодателни и регулаторни промени, насочени към намаляването на дефицита в компанията. Въпреки това предварителния отчет на НЕК за миналата година показва, че дружеството продължава да е на загуба от 220 млн. лв. при 588 млн. лв. за предходната година. Задълженията на компанията към края на 2015 остават високи в размер на 3.4 млрд. лв., което е намаление с 1.8% спрямо предходната година.

Договореният мостов заем с последваща емисия ще е вторият за БЕХ, след като през 2013 г. холдингът пласира петгодишна облигация за 500 млн. евро с лихва 4.25% Тогава посредник по сделката беше Citibank, а средствата бяха използвани отново за погасяване на стари задължения и рефинансиране на банкови заеми.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...