петък, април 26, 2024

Китай расте с 9 милиона на година

Date:

Сподели новината.

Населението на Китай, най-многочисленото в света, ще нарасне с 45 млн. души до 5 години, но е изправено пред притеснително застаряване, отбелязва “Франс прес”.

45 млн. души са горе-долу равни на населението на Испания.

През 2020 г. Китай би трябвало да има около 1,42 млрд. жители, сочат прогнозите в 13-ия петилен план, който беше представен при откриването на сесията на китайския парламент, който ратифицира отменянето на спорната политика “едно семейство, едно дете”. Отсега нататък семействата ще могат да имат по две деца.

Очакваните 45 милиона “нови китайци” са значително демографско ускорение спрямо предишната петилетка. Тогава беше отбелязан прираст от само 33 милиона. Петгодишният план, приет през 2011 г., предвиждаше населението на Китай да бъде задържано под 1,39 млрд. до 2015 г. Целта беше постигната и китайското население днес е 1,37 млрд. души.

Десетилетията на стриктно прилагане на политиката на единствено дете, често съпровождана от насилие срещу жените, доведе до намаляване на работната ръка, както и до значително неравновесие между мъже и жени. Въпреки разрешението за раждане на още едно дете, много родители показват колебание поради очакваните допълнителни разходи.

В същото време намалява делът на активното население на възраст от 15 до 59 години, а броят на пенсионерите на 60 и повече години се увеличава, което засилва и финансовото бреме върху пенсионната система. В края на 2014 г. 212 млн. китайци са били на възраст над 60 години. Броят на пенсионерите обаче е значително по-висок. Жените се пенсионират на 55 години, а работничките – на 50 години.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...