четвъртък, март 28, 2024

Жестока конкуренция: Бургас измъкна мощен китайски консорциум под носа на Варна

Date:

Сподели новината.

Бургас ще стане входна врата към Европа за една от най-големите китайски компании. Това стана ясно при посещение на българска делегация в столицата на провинция Хънан – град Чжънчжоу, който е основен транспортен възел в Централен Китай, съобщава “Флагман”. Снощи страната ни, представлявана от зам.-министъра на транспорта Антон Гинев, подписа договор с държавната китайска компания Чжънчжоу интернешънъл хъб дивелъпмънт (Zhengzhou International Hub Development and Construction Co., Ltd. – ZIH), работеща в областта на транспорта и логистиката.

Обхватът на документа е сътрудничество, коопериране и съвместно опериране на линията Чжънчжоу – Бургас, включително с български ферибот, като основна част от новия “Път на коприната”.

По трасето Бургас ще бъде входна врата за Европа и първа европейска дестинация. В морския град контейнерите ще бъдат натоварвани на блок влак към Хамбург. Маршрутът на товарите, превозвани с ферибот, е Хънан-Казахстан-Каспийско море-Баку-Грузия-Черно море. Оттам през Бургас продължава с блок влак към Западна Европа.

През февруари в Бургас бе китайска делегация (ВИЖ ТУК), която огледа пристанището и прилежащата инфраструктура. Експерти по морското дело още тогава обясниха, че Китай търси нови пътища към Европа предвид нестабилната политическа ситуация в Гърция. Освен тук китайците бяха и във Варна, но явно са видели повече перспектива в Бургас.

На този етап не е ясно колко работни места ще бъдат открити, но те със сигурност няма да са малко, предвид сериозният експорт на китайците към Западна Европа.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Украйна порази още един руски военен кораб

Украйна удари с ракета десантния кораб "Константин Олшански". Това...

МФ публикува за обществено обсъждане Закона за въвеждане на еврото

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон...

ТЕЦ “Марица-изток 3” съкращава 30% от персонала си

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3" преминава към сезонен принцип...

Фалира завод в Добрич

Bъзcтaнoвявaнeтo нa дeйнocттa нa пpeдпpиятиeтo нa "KCEЛA Бългapия" EOOД в...