четвъртък, март 28, 2024

Кирил Домусчиев печели по 500 бона на ден от “Южен поток”

Date:

Сподели новината.

Българсикят милиардер Кирил Домусчиев печели луди пари от спрения газов проект “Южен поток”. Върху негови складови площи на Пристанище Бургас….

Българсикят милиардер Кирил Домусчиев печели луди пари от спрения газов проект “Южен поток”. Върху негови складови площи на Пристанище Бургас все още се съхраняват десетки хиляди метри специални тръби, които трябваше да бъдат положени по газопровода на наша територия. Проектът обаче беше спрян, но самите тръби продължават да стоят в складовете на Домусчиев. Печалбата на бг олигарха е 500 хиляди леа на ден! Това споделиха слежитеил от неговото дружество, което стопанисва обектите. Както е извество, бизнесменът взе на концесия два терминала от бургаския порт преди четири години. Той инвестира над 5 милиона евро в два нови модерни крана, които могат да обслужват товари с голямо тегло. Тръбите на “Южен поток”  носят много солидни печалби на неговите фирми, като до сега изчисленията показват, че той е прибавил към банковите сметки над 130 милиона евро, само от наемите. Не е ясно обаче кой точно ще плати крайната сметка и с колко ще бъде ощетена държавата. По „Южен поток” в България работеха  две дружества – „Южен поток България”, в което Българския енергиен холдинг и руската „Газпром” имат равни дялове, и „Южен поток Транспорт”, в която страната ни не участва като акционер, но на която издава разрешителни за строителство.

В „Южен поток България” страната ни е внесла до момента близо 200 млн. лева. Парите се намират по сметка в държавната Българска банка за развитие (ББР). Също толкова са внесени и от „Газпром”. До момента дружеството е изхарчило милиони, за да изкупува земи по пътя на газопровода. Не е ясно колко ще трябва да бъдат платени на Домусчиев и за наеми като крайна сума. Така “Южен поток” бавно се превръща в АЕЦ Белене. Скъп проект, който не бе реализиран, но за него бяха изхърчени безбожно много пари. В газопровода този процес продължава.

 

Найден Петров

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията...

Бачийски: Нека продължим да създаваме по-добра и по-силна България!

Депутатът и лидер на ПП "Средна европейска класа" -...

Независима ли е независимата експертиза при повторното броене на изборните бюлетини в Бургас?

В Бургас, резултатите от изборите за общински съветници събуждат...

СЕК срещу „Задкулисните игри в местната политика”

В стила на политически наблюдател, разказващ за тайните сделки...