петък, май 17, 2024

Какъв нефт беше открит в “Хан Аспарух”

Date:

Сподели новината.

На 5 декември 2016 г. Wikileaks публикува нов пакет от 58 000 писма от личната електронна поща на Берат Албайрак, енергийният министър на Турция и зет на президента Реджеп Ердоган, потвърждаващи информацията, която се появи още преди две години – че Албайрак, и вероятно и Ердоган, са свързани с нелегалната търговия с нефт на терористите от залежите на Ирак и Сирия. Някои медии зададоха въпроса дали лицето Бойко Борисов не е замесено в тази нова афера и престъпление.

От доста време се появяваха информации, че зетят на Ердоган е отговорен за търговията с откраднатия нефт, който се превозва от северен Ирак с 12 000 камиона–цистерни през Турция, за да достигне по различни пътища до Европа.

Нефтът идва предимно от района на Киркук, който се намира под контрола на иракските кюрди на Барзани, който е марионетка на САЩ и дължи богатството си на откраднатия нефт.

Албайряк е турски бизнесмен и политик. Той е бивш изпълнителен директор на “Чалък холдинг”, член на парламента от юни 2015 г. и министър на енергията и природните ресурси от ноември 2015 г. Получавал е възнаграждения от компанията Powertrans изнасяща нефта на Ан-Нусра и Ислямска държава.

Турция забрани транспортирането на нефт по пътищата и ж.п. линиите на страната през ноември 2011 г., но направи изключение само за военните, като даде права за транзита на нефта именно на Powertrans. Оттогава са и обвиненията срещу тази компания за износ на “кървав нефт”. Powertrans има монопол на транзита на нефт от Ирак в Турция, но Албайрак опровергаваше връзките си с тази компания.

Всъщност износът на кървав нефт от Ирак започна веднага след инвазията на САЩ през 2003 г. Това беше и целта на войната – нефтът на Ирак. Повече от половината от този нефт минаваше през Турция като само половината от тази половина е била заплащана от British Petroleum и Exxon Mobil, които постоянно действаха с 4 нерегистрирани танкера от пристанището на Джейхан. Те не плащаха транзитни тарифи на Турция, но турските военни и някои политически лидери деляха парите с техните партньори във Вашингтон и Тел Авив.

Заради бойните действия в Ирак и Сирия обемите на крадения нефт постепенно намаляват, като споменатите 12 000 цистерни бяха унищожени по време на бойните действия, което потвърждаваше фактът, че терористите са ЦРУ и Моссад и че контролът и командването на терористите се осъществява пряко от американското командване CENТCOM в сътрудничество с Израел.

Тук се появява друг въпрос – защо Израел е избрал своя информационен изход Wikileaks за атаката срещу Турция и какво означава това за актуалното състояние на отношенията между Израел и Турция.

По-важният въпрос за България обаче е друг. От около две години в някои медии на запад се появяваха информации, че България и Б. Борисов участват в трафика на “кървав нефт”, продаван в някои бензиностанции в България с много ниско качество. Поставяха се и въпроси за внезапната смърт (убийство?) на Ваньо Танов.

Подобни данни изтекоха и от Лукойл – че на пазара в Българя има конкуренция от “неизвестен нефт с ниско качество”, влизащ по тайни канали от Турция.

Още по-изненадващо на 28.10.2016 г. френската компания Total съобщи, че е открит нефт шелфът на Черно море – България, и че са “отворени за нова игра”. Каква игра?

Total получи петгодишно разрешително за търсене и проучване на газ в блок “Хан Аспарух” през август 2012 г. Именно в периода, когато беше интензифициран износът на кървавия нефт от Ирак през Турция.

На този фон едва ли е странно, че в “Хан Аспарух” французите, които търсеха газ, изведнъж се “натъкнаха” на нефт, въпреки че на всички експерти и геолози е ясно, че там няма никакъв нефт.

Но през април 2016 г. за сондиране пристигна и петролната платформа Noble Globetrotter, която май е собственост на американо-израелската Noble Energy, откриваща “огромни газови залежи” в шелфа на източното Средиземноморие, оспорвани, от Ливан или на окупирания от Израел сирийски Голан.

Сега пък взеха и откриха нефт в “Хан Аспарух”, най-вероятно прикритие за евентуално транзитиране на “кървав нефт” от Ирак и Сирия през Турция и България към Европа. Достатъчно е да докарат пълни с “кървав нефт” от Ирак и Сирия няколко танкера до сондажа в “Хан Аспарух” и да ги “пълнят” там с “български нефт”, т.е. пране и на нефт.

Въпросите са много и важни.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Бургаско предприятие се продава заради дългове

Πoзeмлeн имoт и индycтpиaлни cгpaди в Южнaтa пpoмишлeнa зoнa...

Извънредно! Изграждат два нови завода около Велико Търново

Cъздaдeнaтa пpeз 1995-a гoдинa бългapcĸa ĸoмпaния "Eĸcтpaпaĸ" плaниpa oтĸpивaнeтo...

Възстановяват дейността на месокомбинат „Добруджа“ в Силистра

Дейността в месокомбинат „Добруджа“ предстои да бъде възстановена, след като...

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...