събота, май 18, 2024

Евтиният паунд девалвира цената на английските клубове

Date:

Сподели новината.

Много малко бизнес сфери останаха незасегнати от решението на Великобритания да се откаже от членството си в Европейския съюз (ЕС). Футболът, който все повече се определя като бизнес вместо спорт, ефектът от Brexit също се усети почти мигновено. Обезценяването на паунда засяга както играчи и мениджъри, така и собственици на клубовете на Острова.

Какво ще значи Brexit за играчите

Златан Ибрахимович е един от първите футболисти, който изпита ефекта на Brexit върху своето възнаграждение. От момента на водене на преговори до подписването на договора с “Манчестър юнайтед” неговата заплата, деноминирана в паунди, се обезцени с около 10% спрямо долара. Ибрахимович не заяви колко ще получава, но според източници, цитирани от Financial Times, договорът е за 220 хил. паунда на седмица. Промяната в курса на британската валута не е била дискутирана по време на преговорите.

“В момента валутата е огромен проблем. Всичко от придобиване на правата, трансфери и развиване на играчи зависи от политическите договорки, които следват да бъдат направени между ЕС и Великобритания”, заяви изпълнителен директор на един от големите клубове във Висшата лига, цитиран от Finacial Times.
Ако след Brexit бъде въведен визов режим за европейски граждани, достъпът до Премиършип на много обещаващи млади играчи ще бъде ограничен. За да бъде издадена работна виза на Острова на състезатели извън ЕС, те трябва да имат записани мачове за националните си отбори, а на толкова ранна е възраст е ясно, че младите таланти от ЕС няма как да отговорят на този критерий.

Клубовете от Висшата лига

През юни отвори летният трансферен прозорец, в който клубовете могат да извършват сделки до края на август. Клубовете от Премиършип се очаква да направят големи покупки за предстоящия сезон заради новата сделка за телевизионни права с BT и Sky, от която те ще получат повече средства. Тя е на стойност 5.1 млрд. паунда и всеки от 20-те клуба си осигурява от нея минимум 100 млн. паунда. Според Deloitte за миналия трансферен период английските клубове са похарчили рекордните 1.045 млрд. паунда. Големите отбори от Англия са застраховани до известна степен от обезценяването на британската валута. Те получават приходите си от участието в европейските турнири в евро и основно в долари от сделките си със спонсори. По-малките клубове са тези, които ще усетят ефекта от обезценяването на паунда по-осезаемо.

Промяна на статута

Излизането от ЕС може да промени статута на Обединеното кралство във футбола. Англия заедно с Уелс и Северна Ирландия имат общо 50% от гласовете в изпълкома на ФИФА. Това им дава право да налагат вето върху предложения за нови правила или поправки на съществуващи такива. Според Стефан Шимански, автор на Money and Football: A Soccernomics Guide, този власт е дадена на Великобритания преди много време и не e оспорвана заради стабилността, която тези страни осигуряват.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагична смърт край Кюстендил

Пешеходец е загинал, след като е блъснат на пътя...

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...