петък, май 10, 2024

Д-р Бодуров:Храните у нас са токсични

Date:

Сподели новината.

Визитка: д-р Петър Бодуров е роден на 13.05.1948 г. в Малко Търново. Завършил е „Ветеринарна медицина”. Започва кариерата си в Обзор, след което дълги години работи в Месокомбинат –Бургас. Женен с две деца. Бодуров е виден общественик и непримирима „контра” на властта. Заради категоричните си позиции по много обществено значими теми неведнъж си е навличал гнева на управляващите.

Интервю на Алекс ЖЕКОВА

 

-Защо избрахте да станете ветеринарен лекар?

-Бях приет да следвам хуманна и ветеринарна медицина.Но реших да се отдам на животните. Те повече те разбират и са по-благодарни, а същевременно е по-трудно, защото животните не говорят-трябва да бъде добър специалист, за да можеш да поставяш диагнози.

Но за съжаление се наложи да се разделя с професията си по начин, по който не ми беше никак приятен-поне засега. Това си го навлякох, защото обичам да говоря истината. Когато става въпрос преди пет години за стандартите на храните аз имах смелостта да кажа истината, че българския народ яде всякакви храни по всякакви стандарти е еврорегламенти. най-различни стандарти, но не и такива, който трябва да яде по БДС .Политически тарикати съдействаха да бъде махнат БДС с цел да се внасят всевъзможни боклуци от Трети страни, латинска Америка, за да лапат те комисионни.

-Сега отново има БДС. Е, ядем ли качествена храна тогава.Това, че на етикета пише БДС гарантира ли качеството на продукта?

-Този стандарт е една проформа , едно оправдание за съвестта на някои политици, който се въведе частично за някои местни и в едно то киселите млека. Това БДС н3 отговаря по никакъв начин на оригиналния БДС, по който години наред се работеше по него.

– Но как това един потребител да се ориентира, кое е качествено и кое –не? Само цената ли е определяща?

– Цената не е определяща-в никакъв случай. Тя не се определя само от качеството на продукта. Има контрол, не мога да кажа, че няма, но евростандарите развалиха качеството. Има ли така наречените прословути Е-та, стабилизатори и пише, че ли е изготвен не по БДС . Тези стандарти и в тях има консерванти, но що-годе по-сносна е продукцията, отколкото в такива с еврорегламенти. Еврорегламентите бяха въведени в България с цел, това което е залежало в складовете на страни от ЕС и в страни от трети страни като Латинска Америка да бъде изконсумирано и намериха пазар в точни такива страни като нашата. Така, че разликата е , ако пише БДС има прилична стока, но ако няма-консуматорът трябва да знае, че той яде всичко друго, но не и това, което иска да яде.

– Затова и хората се вманиачиха по био продуктите и здравословното хранене, които за средния стандарт на българина са доста скъпи? Но това, че един хляб от лимец струва 4 лв. прави ли това качествено продукт?

– Разделението е много голямо в България, нищо че Конституцията е равна за всички. Между класите има огромна пропаст-едни си купуват хляб за 4 лв, а други броят стотинки и консумират преоценен хляб за .050 лв. Но българинът е толкова обезверен и доколко той ще повярва наистина, че този хляб е от лимец.

– Но според вас храната ли е една от основните причини за болния и български народ. Все повече хора затлъстяват, сред тях и много подрастващите.

– 100 процента всички тези боклуци, който се слагат в храните водят до тежко затлъстяване, депресията. А една от основните причина за агресия у децата е именно некачествените неща, който ядат. Калпавата храна поражда агресия. Защото тя засяга нервната система, натрупва се и се акумулира във вътрешните органи. От тези вътрешни органи се захранват нервната, кръвоносната, мускулната система. Отделно маса предавания вече , много публикации в преса поднасят само агресия.

-Тоест агресията поражда агресия. Е, какво журналистите да не показват ли реалността или да замазват истината?

– Напротив. Аз подкрепям журналистите в това, че казват истината. Да се видим хората какво представляваме. Ако има само добро, ще поднесеш в медията само доброто, но не трябва да се правим, че не виждат реално нещата.

-Д-р Бодуров, цял живот сте бил непримирим общественик. Не се ли изморихте?

-Не и няма да се изморя докато сърцето ми туптя и очите ми гледат.

-Какво постигна с това?

-Постигнах това, че българинът и човека разбраха, че трябва да се промени начина на живот, на мислене. Все повече хора започнаха да говорят за БДС, за свикване на ВНС, аз бях от първите преди години, който говореше и тръбеше, че трябва да се промени Конституцията, а това може да се направи единствено със свикване на ВНС. Тогава има хора и медии, който ме наричаха луд. Ето опряхме ли до въпроса за ВНС. Ето това е моят успех.

– И какво ви коства това през годините в личен план?

– Ами това, че бяха уволнен и не мога да практикувам работата си. Вече пет години водя битка с държавата. Но това не ми тежи. Тежеше на семейството ми, бяха се стресирали мислеха че моята борба няма да стигне до никъде. Но сега разбраха, че има смисъл да отстояваш правата си. И аз ще продължавам да го правя докато дишам.

 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Hoвaтa вoйнa в Изpaeл вeчe yнищoжи индycтpия зa нaд $8 милиapдa

Maлĸo пoвeчe oт 48 чaca cлeд бeзпpeцeдeнтнaтa aтaĸa нa...

Българките в султанския харем

Филмовата сага „Великолепният век“ спечели телеманите не само в...

Румънски боен кораб удари мина в Черно море, която се взриви

Кораб на Военноморските сили (ВМС) на Румъния се удари...

Цената на петрола спада заради Китай и САЩ

Цената на петрола завършва "на минус" през изминалата търговска...