петък, март 29, 2024

Дъщерите на Костов на далавера от КТБ

Date:

Сподели новината.

Синдиците на фалиралата КТБ Росен Ангелчев и Лазар Илиев публикуваха списъци на физическите и юридически лица, които са сключили цесия в банката,

както и на такива, които са се възползвали от привилегировани лихви, съобщава в „Сега”. През лятото беше приета промяна в Закона за кредитните институции, според която синдиците на банка в несъстоятелност могат да свалят банковата тайна за депозитите и кредитите във фалиралата институция. Предстои синдиците да оповестят и договорите за кредити със свързани лица или т.нар. кухи фирми, които са получавали кредити от банката. Сред физическите лица, спасили депозитите си чрез цесии, се откроява името на бившия градски прокурор на София Роман Василев. Парите във влога му с преференциална лихва са били 286.5 хил. евро. Той е сключил цесия за близо 206 хил. евро.

Дъщерята на Иван Костов – Мина Костова също е извършила цесия, която е намалила вложението й. Чрез цесия тя е приспаднала 30 хил. лв. от депозит за 213.2 хил. лв. Сестра й Яна Костова пък попада в другия списък – на лицата със специални лихви. На депозит тя е държала 115.3 хил. лв. Иван Костов също е имал специален депозит в КТБ, в който е държал 155.8 хил. лв. Бащата на Костов – Йордан Костов също е сред клиентите със специални лихви, а в сметката му е имало 212.8 хил. лв. Впечатляваща сделка за 920 хил. евро е сключил и най-големият италиански инвеститор у нас – Едоардо Миролио. Най-голямата цесия на физическо лице е извършена от издателя Мартин Златков – за 1.078 млн. евро.

Огромна сума е цедирал и бизнесменът Гриша Ганчев през фирмата си Литекс АД – 1.1 млн. лв. Към датата на поставянето на КТБ под специален надзор Българският енергиен холдинг (БЕХ) е имал 4 депозита за над 44 млн. лв.. Най-големият е бил за 28 млн. лв., вторият за 7 млн. евро, третият за 1.886 млн. лв. и един за 242 хил. евро. БЕХ е успял да сключи 2 цесии за обща стойност около 29 млн. лв. Най-голямата цесия е извършена от обявената в несъстоятелност “Еър пропърти девелопмънт” – за над 97.5 млн. лв. Фирмата е регистрирана е в Търговище, а тя стана известна като продавач на един от най-скандалните заменени имоти – 1043 дка плаж край Балчик. Сред най-големите вложители в КТБ, които са имали привилегировани лихви, се открояват синът на министъра на отбраната от правителството на Филип Димитров – Александър Сталийски – Александър Сталийски младши и приятелката му Виолета Сечкова. Сечкова е държала 2 депозита – за 6.8 млн. евро и за 7 млн. лв., а Сталийки – един за 13.5 млн. евро. Бишвата жена на бизнесмена Кирил Домусчиев Ирина Домусчиева също е сред приеилегированите вложители, а във влогът й е имало 600 хил. евро.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Tакса смет в Стара Загора няма да се вдига

Пример за това как застъпниците на българския гражданин постигат...

Спас Русев купи „Телеком Албания“

Албанският оператор „Телеком Албания“ приключва преговорите за продажба на...

Голямата ТОЛ-измама

Най-лесният и безопасен начин да не спазиш един договор...

Световна верига магазини пред фалит, съкращават хиляди работници!

Британската верига магазини „Асда“ съобщи, че следващата година може...