четвъртък, май 2, 2024

Държавна политика:полицейско насилие

Date:

Сподели новината.

Полицейски патрул използва абсолютно ненужно сила при задържането на момиче в София. Полицаи бият легнали на земята бежанци до границата….

Полицейски патрул използва абсолютно ненужно сила при задържането на момиче в София. Полицаи бият легнали на земята бежанци до границата. Новите доказателства за полицейско насилие изтекоха в медиите в рамките на един ден. Ръководството на МВР е възмутено. Възмутени са и синдикатите. И какво от това?

Разпоредените дисциплинарни проверки ще завършат след няколко месеца със заключение, че случаите са от минал период от време и давността е изтекла. В най-добрия случай ще падне нечия никому свидна глава.

Полицаите от първия клип са от 1 РПУ в София, което преди година пак попадна в хрониките със сходен сюжет. Тогава униформен беше симулирал скъсване на пагона си, за да бъде повдигнато обвинение на момиче, което беше изяло няколко полицейски шамара. Двамата началници на това районно впоследствие бяха повишени и изпратени да ръководят най-закъсалата полиция в България – варненската.

И ако положението във вътрешното министерство “гарван гарвану око не вади”, големият проблем е, че в тази порочна схема участва и иначе независимото държавното обвинение.

От години България е осъждана в Страсбург заради системните откази да гарантира справедливо и всестранно разследване на случаите на полицейско насилие. От години прокуратурата, вместо обективно да разследва подобни казуси, ги прикрива, а и много често преследва хората, които са се оплакали от действията на служителите на МВР, като им образува дела за набеждаване.

Става дума за тежък манталитетен проблем на най-високо ниво. Само преди няколко седмици Сотир Цацаров призова да не бъде наказвана полицайката, която се прочу с расистките си коментари в интернет, като мотивът му беше, че “държавата не бива да дава лоши знаци към хората, които работят за държавата”. Защото по думите му трудът на полицаите освен уважение при сегашната обстановка нищо друго не получавал.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

3-метрова вълна удари центъра на Враца, помете хора, животни и къщи

На 1 май 1966 г. на централния площад във...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Добра новина за потребителите преди Великден

Няма основания за драстично поскъпване на агнешкото месо, яйцата...