петък, април 19, 2024

Данъчна хайка за медиите

Date:

Сподели новината.

Националната агенция по приходите (НАП) започна  безпрецедентни данъчни ревизии на целия сектор на печатните медии.

Националната агенция по приходите (НАП) започна  безпрецедентни данъчни ревизии на целия сектор на печатните медии. Информацията за това дойде след като от критичния към властта всекидневник "Сега" съобщиха, че са обект на проверка, започнала няколко дни след като премиерът Бойко Борисов атакува изданието. Засега е сигурно, че такава ревизия тече и за в."Стандарт".

Дали това  е причинно-следствената връзка няма как да знаем, но е факт, че преди година обект на проверка бяха  "Капитал" и "Капитал Дейли", които тогава критикуваха кабинета на Пламен Орешарски.

Днес подобна ревизия – за 5 години назад, има срещу едно от малкото работеши по стандартите на качествената журналистика издания и едно от малкото независими от Пеевски. При всички случаи възникват редица съмнения:

Първо – обяснението, че до масовите ревизии се е стигнало след доклад, който определя сектора като рисков, не звучи убедително. Защото преди година и половина "Протестна мрежа" сигнализира прокуратурата за съмнителни обстоятелства около изданията на Ирена Кръстева "Телеграф", "Монитор" и "Политика", чиито приходи в най-тежките години за печатните медии и спадащи тиражи растяха главоломно.

Нито държавното обвинение, нито НАП тогава обърнаха внимание на изнесените факти и приеха, че всичко е наред, защото дружествата са били проверени…. преди майката на Делян Пеевски да ги купи.

Второ – в пазара на печатни медии тече разместване. Миналата седмица спряха да излизат "Преса" и "Тема", а един от големите жълти сайтове – "Блиц" смени собственика си, а съдържанието му силно заприлича на ПИК.

"Висящи" е разместването на собствеността в "24 часа" и "Труд", както и обявената преди година сделка за продажбата на""Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан мач" и "Борба". С провеждането на ревизии точно в този момент данъчните могат съвсем лесно да се превърнат в ключов фактор.

Трето – публична тайна е, че ръководството на НАП се ползва с протекциите на ДПС и Делян Пеевски.

Проверките и ревизиите са едно от оръжията на данъчните и никой не би трябвало да се чувства имунизиран. В случая обаче има доста неясни обстоятелства, които налагат въпроса дали активността на НАП всъщност няма други цели – от оказване на натиск до използването на агенцията за разчистване на сметки и натиск върху редакционното съдържание.

Ето защо единственият начин  да бъдат изкоренени тези подозрения е данъчната администрация да гарантира пълна прозрачност на действията си.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...

Ад на пътя в Силистра

Мъж на 54 години от Силистра е в болница...

Ад на пътя край Пазарджик

Верижна катастрофа е станала тази сутрин на пътя Пазарджик-Пловдив....

Какво се случва с язовир Камчия, сухата зима го изпразни

Сухата зима тази година повдига въпроса налице ли е нова...