сряда, май 8, 2024

Дългът ни става 20 милиарда

Date:

Сподели новината.

През 2015 г. изконсумирахме част от дълга от 16 млрд. който бе взет през 2014 г. През следващите 3 години трябва да се уточнява колко отиват за погасяване на предишни дългове и колко ще е фактически нетното увеличение на българския общ дълг. През 2016 г. от дълга ще бъде изконсумирана друга част и вероятно през 2017 г. ще трябва да се гласува нов дълг. Може би тези 16 млрд. ще се разпределят в 2 г. и ще се вземат допълнително 3-4 млрд., прогнозира  финансистът Румен Гълъбинов.

През 2016 година предстои проверка на качеството на активите в банките, т.е. преглед на кредитните им портфейли. Очакванията са да имаме некачествени кредити и затова са заделени над 5 млрд. лева в бюджета. Така за три години дългът ще стане 20 млрд.

 

С държавния дълг от 12 млрд. ще се обезпечи капитала на банките и ще се покрие дефицита в бюджета. Имаме дефицит в НОИ, в Здравната каса, в общия републикански бюджет. Имаме и скрити дефицити – загубите на НЕК, на Топлофикация – София, припомня Гълъбинов.

 

Основният приход в държавата е от ДДС и затова никой не смее да го намали. За да има обаче по-голямо потребление и търговски оборот, то трябва да се намали. В Румъния го намалиха за хранителни стоки и лекарства с 9% и търговският оборот веднага се увеличи. Така съседката ни ще отчете по-голям ръст на брутния вътрешен продукт.

 

В България бизнесът не върви и се разчита на еврофондовете и заемите. ЕС субсидира икономиката ни, за да не фалира. Ние зависим много от парите на ЕС и ако не получим обещаното, тогава няма да направим никакъв ръст, посочва финансистът.

 

През 2016 –та ще продължаваме да вземаме нови заеми и да „усвояваме” пари от ЕС. Част от европарите ще бъдат вложени в активи, с друга – ще бъде злоупотребено.   

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...