понеделник, април 29, 2024

До края на годината „Роснефт” ще бъде по-скъпа от „Газпром”

Date:

Сподели новината.

До края на годината години държавият енергиен гигант „Роснефт” може да изпревари по пазарна капитализация най-големия производител на природен газ в страната „Газпром”. Това очакват анализатори от Raiffeisen Bank, Otkritie Financial Corp. и Aton LLC, цитирани от Bloomberg.

Само преди осем години „Газпром” е била с 250 милиарда долара по-скъпа.  Днес разликата между двете енергийни дружества се е стопила до едва 2,6 милиарда долара.

 

Анализатор дава отговор на този въпрос

„Роснефт” може да навакса още по отношение на пазарната си капитализация и да изпревари „Газпром” до края на годината”, коментира Андрей Полишчук от московския офис на Raiffeisen Bank.  

След идването си на власт настоящият руски президент Владимир Путин заложи на петролната и газовата индустрия за възстановяването на страната след икономическия колапс през 90-те години. Така двете дружества с държавно участие се превърнаха в център на руската икономика и на политиката на Кремъл.

 

В своята публикация от Bloomberg посочват, че от „Газпром” са отказали да коментират спада на пазарната си стойност. От компанията посочват, че „в дългосрочна перспектива фирмата ще запази своята финансова стабилност”.

Междувременно през февруари излезе информация, че Москва планира да пусне за частична приватизация седем стратегически държавни компании, за да намали негативния ефект на западните санкции върху икономиката.

Тогава стана ясно, че сред дружествата е енергийният гигант „Роснефт”, както и най-голямата в света компания за транспорт на нефт „Транснефт”. Сред планираните за раздържавяване фирми са още „Алроса”, авиопревозвачът „Аерофлот”, „Ростелеком”, „Совкомфлот”, както и руските железници.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...