събота, май 4, 2024

Два нови квартала правят от Бургас морски мегаполис

Date:

Сподели новината.

Бургас се превръща постепенно в морски мегаполис. Предстоящото изграждане на два нови квартала ще разшири градът в посока юг и север. Първият ще е на голям терен край квартал Крайморие, като там инвеститор е Тодор Батков. Той вече е на финалната права и е осигурил почти целия необходим финансов ресурс. За реализация на проекта ще са необхидими 500 милиона евро. Той трябваше да стартира още преди три години, но се забави заради проблеми с намирането на евтин кредитен ресурс.Кризата в Русия също е спънка, но въпреки това строителството ще стартира през тази година. Новият квартал ще се нарича “Форос”, като жилищният фонд ще е луксозно изпълнение. Той ще предлага и огромен избор на търговски обекти, услуги и логистика.
Другият квартал ще е в т.нар. местност “Кьошето”, за който Перископ вече писа. Там ще се излее подобна сума, както и в проекта на Батков. Общо двата квартала ще струват 1 милиард евро. Очаква се за разкрият 12 хиляди временни и 1500 постоянни работни места. Очаква се и градът да се увеличи с над 40 хиляди жители, като половината от тях ще да руснаци.
В момента се изграждат и две велоалеи в същата посока. Едната ще свързва Морската градина с квартал Сарафово и ще преминава край морския бряг. Другата ще бъде с трасе Бургас – Крайморие.
Заради все по-сериозното строителство в последните годиин пък, до едно десетилетие Бургас ще се свърше с Поморие. Това ще стане най-вече чрез изграждане на туристически обекти край морето и по новите жилищни зони. В новите квартали на града като Черно море и Рудник пък предстои да бъдат приети нови ПЕП-ове, което ще даде възможност на допълнително строителво и нови вилни зони. Същото важи и за Банево и Ветрен. Очаква се до 2025 година Бургас да бъде с население от 270-290 хиляди души, въпреки демографските процеси в цялата страна. Това ще стане чрез по-масово преселение от малките населени места и заселване на голям брой руснаци, което като процес вече е факт.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....