петък, март 29, 2024

Групировката СИК се разпадна на 200 дружества

Date:

Сподели новината.

“Истината е, че където са “големите пари”, там възникват и различни проблеми, които понякога, за съжаление, водят и до трагична развръзка. Както беше в случая с Васко Илиев.”

Това заявява основателят на СИК Младен Михалев-Маджо малко след убийството на основния си конкурент по това време.

“Страх ме е да не ме убият като Васил Илиев. Но аз се движа с бронирана кола, засилена охрана, дори нося бронирана жилетка. А Васко беше непредпазлив”. казва по същото време другият основен двигател в СИК Красимир Маринов-Големия Маргин.

Макар и двамата твърдо да отричат, че имат нещо общо с обезглавяването на ВИС през 1995 г., именно тогава започва истинският възход на СИК, силно подкрепен от различни управляващи, категорични са бивши антимафиоти и полицаи.

Най-коментирани през годините са

честите визити на

Младен Михалев в

централата на БСП

на ул. “Позитано” По-късно дори в самата левица се разказва, как “червеният” съветник Цвятко Цвтетков защитавал другите основни сикаджии – братята Красимир и Николай Маринови, защото били “добри момчета”.

20 г. след създаването на СИК обаче се оказва, че Маджо е бил пророк и “големите пари” са довели до проблеми и между основателите на СИК.

До разрива в групировката се стига след реки от кръв и брутална серия от поръчкови убийства.

След пълния възход на СИК в първите няколко години от създаването си през 1995 г. в началото на XXI век силовата групировка, изградена около дружеството “Интергруп енд партнерс” се разцепва на две. От едната страна застават Младен Михалев, Милчо Бонев и Венцеслав Стефанов, а от другата – Красимир Маринов, брат му Николай и Дмитрий Минев.

Твърди се, че

разривът в силовата

групировка започва

след убийството на

Поли Пантев на

остров Аруба

Той е човекът, който контролира трафика на наркотици за СИК, но понякога работи и самостоятелно. Това явно дразни хора от групировката и според една от версиите убийството на Пантев е поръчано със знанието на сикаджии. След като в двата враждуващи лагера вече са Маджо и Маргините, останалите партньори трябва да вземат страна.

Следват серия от интриги, атентати и поръчкови убийства, при които загиват Стоил Славов, Милчо Бонев-Бай Миле и Дмитрий Минев-Руснака. Бизнесът на бившите съдружници е изцяло разделен. От едната страна на барикадата остава Младен Михалев, който се премества да живее в Швейцария, а срещу него са двамата братя Красимир и Николай Маринови. Бившите съдружници са вече врагове. В края на 2005 г. Маргините са прибрани в ареста за организиране на престъпна група, която подготвяла убийствата на близкия приятел на Маджо и бивш външен министър Любен Гоцев и на покойните вече Иван Тодоров-Доктора и Никола Дамянов. 2 г. по-късно МВР буквално блокира центъра на София в опита си

да пази живота

на Младен Михалев,

докато той дава свидетелски показания в съда за убийството на Бай Миле. Тогава се твърди, че заплахата за живота на Маджо е от Маринов. През 2010 г. Михалев дава показания и по делото срещу Маргините, като тогава заявява, че познава Маринов добре. Били съученици и имали общ бизнес. После пътищата им се разделили и преди около 7-8 г. всеки поел по своя път. През 2012 г. ВКС оправда окончателно Маринови като организатори на банда за убийства.

Днес наследството на СИК е разпределено в огромен брой дружества, които в годините са гравитирали около групировката, а сега работят изцяло самостоятелно. Точният брой е трудно да се определи, но според бивши членове на организацията става въпрос за над 200 фирми в различни сфери на икономиката. Основните бизнес – направелния да туризъм, търговия с горива, земеделие, износ на цигари, производство и търговия с алкохол, строителство и недвижими имоти. Оборотите се изчисляват на около 7 милиарда лева.

предишна статия
Следваща статия

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Индия се готви да стане водещ износител на пшеница

Индия предприема мерки през следващите седмици, за да се...

Доларът вече се клати зловещо

Keнeт Poгoф e пpoфecop пo иĸoнoмиĸa в yнивepcитeтa Xapвapд....

Откриха перфектното място за живот в Космоса

Напоследък човечеството все повече се вълнува от това къде...

Двигателите, които “ядат” най-много масло

Сред голямото разнообразие от съвременни силови агрегати има немалко...