понеделник, май 6, 2024

Говорим за 12 стотинки в Европа от 30 април

Date:

Сподели новината.

Българските мобилни оператори не очакват значителен спад на приходите си с въвеждането на новите правила за роуминг таксите. Разговорите в Европа поевтиняват за пореден път, когато от 30 април влизат в сила новите цени.

Това е предпоследната стъпка, преди Европейската комисия да премахне тези тарифи в рамките на ЕС, което се очаква да стане след 15 юни 2017 г. Въпреки че има планирана дата догодина, все още няма точни детайли как точно ще се формират разговорите тогава при пътуване в рамките на общността, тъй като тепърва се очакват конкретни решения от Брюксел.

Абонаментна тарифа с надценка

След влизането в сила на решението на Комисията за регулиране на съобщенията крайните цени за роуминг за местните потребители ще се формират на базата на техния абонаментен план, като се добави фиксирана надценка. Така в голяма степен разговорите при пътувания в чужбина ще се базират на тарифите за разговор в национални мрежи. При изходящи обаждания надценката е 0.117 лв. на минута с ДДС. Ако потребителят в своя абонаментен план разполага с безплатни минути към националната мрежа, първо се ползват те, като клиентът само плаща надценката. След това, ако примерно по договор му се таксува 0.30 лв. на минута за национални мрежи, то в роуминг разговорът в рамките на ЕС ще струва 0.412 лв. на минута. Същата е ситуацията с кратките съобщения, при които надценката е 0.046 лв. с ДДС, а за мобилен интернет – 0.117 лв. на MB.

Идеята на Брюксел е потребителите от страните членки да плащат в чужбина максимално близки цени до тези на местните пазари според абонаментния си план. Българските потребители най-вероятно ще започнат да усещат веднага реакцията на местните оператори. Някои започнаха да включват към свои абонаментни планове включени минути за роуминг разговори в рамките на ЕС. Тази практика най-вероятно ще се задълбочи, когато регулациите влязат в сила.

Ефектът за операторите

Свалянето на цените в роуминг се отразява негативно върху приходите на мобилните оператори. Той обаче не е толкова осезаем, тъй като постъпленията по това перо не са голям дял от общия оборот. В годишните доклади на Комисията за регулиране на съобщенията са поставени в графа “Други” заедно с гласовата поща, справочните услуги и др. По последни данни на регулатора за 2014 г. те формират 9.2% от приходите на телекомите.

“Общите приходите от роуминг услуги на “Мобилтел” бележат спад за двегодишен период (2015 г. спрямо 2013 г.) с 16%, като по отношение на обажданията спадът е около 25%”, коментираха от “Мобилтел”.

“За операторите това e допълнителен спад в приходите, но също така и възможност за предлагане на нови продукти и услуги, от които хората ще имат нужда вече”, коментират от БТК. “Този ефект може да се неутрализира единствено чрез предлагане на конкурентни оферти, които допълнително да стимулират увеличаване на потреблението”, допълват от телекома, без да предоставят данни за точния спад на постъпленията през последните години.

Извън Европа и отвъд юни 2017 г.

Новите правила няма да важат при разговори в страни извън Европейския съюз. “Цените на услуги в роуминг в държави, извън ЕС, не се регулират, като цените се определят съобразно търсенето и предлагането”, коментираха от “Мобилтел” за “Капитал Daily”. На подобно мнение са и от БТК.

Не толкова ясна е ситуацията с пълното премахване на роуминга в рамките на ЕС от средата на юни 2017 г. Причината е, че в Брюксел предстоят обсъждания и анализи за пазара на едро и за роуминга в Европа. На тяхна база трябва да се изготви точна формула как ще стане това. Според българските оператори премахването на роуминга няма да стане автоматично и незабавно, както и че ще има определени ограничения за потреблението. Тоест абонатите ще говорят по своите национални цени в ЕС само за определен период от време или за ограничен трафик. Желанието е да не се злоупотребява с факта, че на някои пазари разговорите са по-евтини и някои потребители ще си взимат SIM карти от такива страни, за да говорят непрекъснато в роуминг.

 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...